El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que el Govern proposarà un acord de cooperació amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que organitza les proves PISA, per “comptar amb els millors experts” i aconseguir millorar els resultats educatius. Durant una visita a l’escola Salvador Dalí de Figueres amb motiu de l’inici de curs, Illa ha dit que, per fer-ho, comptaran amb la comunitat educativa i que l’objectiu és assolir “l’excel·lència” i una educació “equitativa”. El president ha admès que no serà un procés “immeditat” i que no es podrà fer ni “en un mes o un any”; però ha assegurat que no té “cap dubte” que “comptant amb tothom” s’aconseguirà en “un futur proper”.
Illa ha donat el tret de sortida al nou curs escolar des de l’escola Salvador Dalí de Figueres, un centre amb uns 440 alumnes fins a 6è de primària i amb dues línies. Es tracta d’un centre d’alta complexitat i el president ha volgut posar en valor el seu projecte educatiu “d’èxit”. Durant el seu discurs, Illa ha dit que el Dalí, que l’any passat va fer 50 anys, és un “exemple de bona feina” com el de “tantes i tantes escoles”.
En aquest sentit, el president ha destacat com a grans novetats del curs la prohibició de fer servir els dispositius mòbils i els programes específics de matemàtiques, comprensió lectora i anglès. Mesures, ha recalcat, “preparades” per l’anterior govern i que l’actual s’ha fet seves. Tot plegat, ha dit, amb l’objectiu que persegueix l’executiu de “millorar l’educació”.
Per fer-ho, Illa ha anunciat que aquest dimarts al Consell Executiu, la consellera d’Educació, Esther Niubó, proposarà fer un acord de col·laboració amb l’OCDE, que organitza i gestiona les proves PISA i aglutina més de 30 països. “Serà un acord per comptar amb els millors experts, amb les millors pràctiques d’arreu d’aquests països en matèria educativa i per treballar-les conjuntament amb els alumnes, amb els docents, amb la comunitat educativa i veure com podem millorar l’educació a Catalunya”, ha afirmat.
“Aquest és el nostre objectiu, l’excel·lència a l’educació a Catalunya, la millor educació possible, una educació de qualitat i equitativa, que ofereixi a tots els nois i noies de Catalunya les millors oportunitats per aprendre”, ha afegit.
Illa, però, ha admès que no serà una tasca senzilla ni “immediata”: “És una tasca de recorregut més llarg”. “Però que no tinc cap dubte quecomptant amb tothom, aprenent de les nostres millors experiències i mirant i assessorant-nos i en el marc d’aquesta col·laboració podrem recuperar l’excel·lència educativa en un horitzó proper”, ha insistit.
Els mals resultats del darrer informe
Cal recordar que els resultats de Catalunya en les proves PISA del 2022 que es van donar a conèixer a finals de l’any passat van situar l’alumnat català per sota de la mitjana d’Espanya i dels països de l’OCDE. Especialment, en matemàtiques, amb la puntuació més baixa des del 2006; competència científica i comprensió lectora.