Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

El Gobierno “més progressista” discrimina el català a les sol·licituds de subvencions

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua denuncia que la majoria de convocatòries d’ajudes de l’executiu espanyol exigeixen que la documentació es presenti en castellà, discriminant la llengua catalana i vulnerant els drets dels catalanoparlants. A més, en alguns casos, el cost de la traducció és superior a l’import de l’ajuda.

Publicitat

Per l’ONG del català, aquesta situació és una “burla” del principi “d’especial respecte i protecció” de la diversitat lingüística —recollit a l’article 3.3 de la Constitució espanyola— i de les resolucions internacionals de protecció de les minories. I és que la imposició del castellà en aquests tràmits desincentiva l’ús del català i fa que algunes ajudes només siguin útils per als que ja tenen els documents en castellà.

Excuses de mal pagador 

Per justificar les discriminacions, des del Gobierno apel·len a l’article 15.1 de la Llei 39/2015, de procediment administratiu comú de les administracions públiques que diu que “la llengua dels procediments tramitats per l’Administració General de l’Estat serà el castellà” i només admet que els tràmits es facin en una altra llengua oficial en el cas que aquest òrgan tingui seu en una comunitat autònoma en què aquesta altra llengua sigui oficial.

Una actitud contrària a la Declaració sobre els drets de les persones pertanyents a minories nacionals o ètniques, religioses i lingüístiques, aprovada per l’Assemblea General de l’ONU el 1992, que proclama el dret de “gaudir de la pròpia cultura, professar i practicar la pròpia religió, i utilitzar l’idioma propi, en privat i en públic” i demana als estats que adoptin mesures per permetre a les minories desenvolupar el seu idioma.

Així mateix, la resposta davant les reclamacions deixa molt a desitjar. L’entitat va presentar una queixa al Defensor del Pueblo perquè instés l’executiu espanyol a modificar la Llei 39/2015 per permetre que es puguin tramitar procediments en les altres llengües oficials i perquè les subvencions ho fessin explícit. Però l’oficina de l’antic dirigent del PSOE Ángel Gabilondo va espolsar-se les responsabilitats, evidenciant menyspreu i desinterès cap als drets lingüístics dels catalanoparlants.

Et pot interessar  Els drets lingüístics dels catalanoparlants, més amenaçats que mai: més del 50% renuncia a parlar català per no tenir problemes

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut