La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, assegura que la taula de diàleg ha de permetre “donar a llum coses noves” com via de solució del conflicte però, en cap cas, “el reconeixement del dret a trencar la unitat territorial d’Espanya, que per a nosaltres no existeix”. En una entrevista a la Ser, Calvo ha dit en relació a les “solucions imaginatives” apuntades per Montero ahir, que cal trobar “sortides que en aquest moment existeixen” però ha insistit que “l’autodeterminació no és una sortida és una ruptura”. Calvo també ha acusat el PP “d’abandonar la política” i l’ha acusat de ser “part” del conflicte català. La vicepresidenta, a més, ha defensat els acords amb ERC i altres partits “legítims i legals”.
Calvo s’ha referit també al terme “seguretat jurídica” que ahir constava al comunicat conjunt entre els dos governs. La vicepresidenta ha dit que s’emmarca en la Constitució i ha recordat que hi ha “una situació complicada” amb “líders que van traspassar la seguretat jurídica que estan complint condemna”.
En aquest sentit, ha insistit que no s’ha “d’oblidar” que “el PP no va ajudar en res” i que “el més increïbles és que no vegi que també és la seva responsabilitat”. “La pregunta és si ajudarà en alguna cosa”, ha afegit.
Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, ha explicat, en una entrevista a Rac1, que un dels objectius que té la delegació de l’Estat a la taula de diàleg entre executius és intentar “satisfer” catalans perquè no apostin per la independència. “Dins del nostre full de ruta hi ha la capacitat d’escoltar, de conèixer el sentiment i les motivacions que porten a una part de catalans a voler marxar d’Espanya. Ens preocupa i es tracta d’aprofundir en això per veure si podem trobar qüestions que donin els satisfacció i que pensin que seguir a Espanya és el millor per al futur de la seva terra”, ha dit.
Montero, a més, ha insistit que la reunió de la taula de diàleg d’aquest dimecres va ser “positiva, franca i sincera”, on la delegació catalana va posar sobre la taula “les mateixes idees que havia dit que portaria, amb el suposat dret d’autodeterminació”, i la part espanyola va voler “parlar de temes reals i preocupacions de tots els catalans”. “No es va aprofundir en això de l’autodeterminació ni es va compartir el diagnòstic en aquest sentit. Vam quedar emplaçats a seguir parlant-ne en successives reunions”, ha comentat. De la mateixa manera, la ministra ha destacat que a la taula de diàleg s’han exposat les posicions reals i s’0ha evidenciat “la distància” inicial entre les parts. Però ha considerat positiu que “no s’enganyi ningú”. “Des de la discrepància, ens asseiem a veure si trobem el millor per a la convivència entre catalans i entre Catalunya i la resta d’Espanya”, ha conclòs.