Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El finançament singular d’ERC, la cancel·lació del deute de Junts i l’aposta de PSC i comuns per desplegar l’Estatut

La CUP es desmarca de qualsevol negociació amb l'Estat per millorar els recursos de Catalunya

|

- Publicitat -

ERC es presenta al 12-M amb el finançament singular com una de les seves propostes més destacada. I ha carregat contra les receptes de Junts i PSC. La llista de Carles Puigdemont vol una cancel·lació del deute amb l’Estat a compte d’inversions no executades. I posa com a condició per aprovar els pressupostos estatals una reforma de la LOFCA que permeti a Catalunya gestionar tots els impostos. En canvi, PSC i comuns coincideixen que cal incorporar el principi d’ordinalitat a l’actual sistema perquè Catalunya no perdi posicions després d’aportar a la solidaritat i volen que s’impulsi el Consorci Tributari de Catalunya que estableix l’Estatut. La CUP es desmarca de qualsevol reforma mentre que PPC, Cs i Vox no fan cap proposta concreta.

Publicitat

El finançament singular és, després del referèndum, la segona gran pota del programa d’ERC. La formació considera que només la independència garanteix poder disposar de totes les eines per assegurar les “màximes oportunitats” a la gent, però que també cal gestionar el “mentrestant”. I, per tant, defensa que la Generalitat recapti i gestioni tots els impostos “amb plena capacitat normativa per regular-los, amb l’objectiu d’erradicar el dèficit fiscal.

ERC proposa que Catalunya transfereixi a l’Estat una quota com a contraprestació dels serveis prestats. I que també aporti una altra quota, acordada mútuament, a un fons de reequilibri territorial per tal de contribuir a l’equitat “de forma transparent” i, si fos el cas, “acotada en el temps”. Segons la proposta d’ERC, la quantitat d’aquestes dues quotes s’ha d’acordar conjuntament entre la Generalitat i el govern de l’Estat.

En campanya, el candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha criticat les propostes de PSC i Junts en finançament. Aragonès retreu als socialistes que renunciessin a aquest consorci quan governaven a la Generalitat i ara, en canvi, el reivindiqui el seu cap de llista, Salvador lla, com a principal aposta. Pel que fa a la proposta Junts, l’ha qualificat “d’estrafolària i improvisada”. Segons Aragonès, si s’aplica la via de “cancel·lar el deute amb l’Estat a compte d’inversions no executades”, Catalunya estaria 10.000 MEUR per sota del que els republicans van aconseguir amb la condonació del FLA per 15.000 MEUR.

La “cancel·lació” del deute forma part de les mesures que vol impulsar Carles Puigdemont si és president de la Generalitat en els primers 100 dies. Així com establir un mecanisme anual de compensació automàtica d’inversions no executades per a futurs exercicis. Una altra de les propostes que Junts promet per als primers dies és “una modificació de la LOFCA que faciliti la cessió de 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya com a condició per l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat”. En el programa electoral estableix que “s’ha de preveure, eventualment una quota de solidaritat entre Catalunya i l’estat espanyol, i establir com a base d’aquesta mantenir el principi d’ordinalitat”

Junts defensa en el seu programa que és “imprescindible” establir mecanismes de negociació bilateral entre Catalunya i l’Estat per a corregir el finançament i la fiscalitat “hostils amb Catalunya”. I aposta per un mecanisme de verificació internacional, tal com es va signar a l’acord de Brussel·les, que garanteixi els acords. De forma transitòria, segons diuen, cal aconseguir un “finançament just” mentre no s’aconsegueixi ser un estat independent.

PSC i comuns volen incorporar el principi d’ordinalitat

Per la seva banda, el PSC aposta per desplegar l’Estatut, incorporar el “principi d’ordinalitat” al finançament i una “condonació parcial” del deute acumulat. El nou model ha d’incorporar, segons el programa electoral de la candidatura de Salvador Illa, el principi de solidaritat, de correponsabilitat i d’eficiència per tal que sigui “més just i transparent”. D’altra banda, els socialistes també aposten per una “condonació parcial” del deute acumulat de la Generalitat sense posar xifres. Segons diuen, el creixement de les despeses de les competències de la Generalitat i la “insuficiència” dels recursos del model de finançament ha generat uns “dèficits recurrents i un increment del deute”. Illa també vol eradicar el ‘dumping fiscal’ i constituir el Consorci Tributari de Catalunya que fixa l’Estatut.

Et pot interessar  La participació de la segona volta d'ERC per escollir entre Junqueras i Godàs ja supera el 50%

Segons el programa electoral de PSC, el sistema de finançament ha de ser equitatiu, que no discrimini ningú i garantir que “tothom és tractat de la mateixa forma davant d’esforços fiscals similars”. Per això, asseguren que el “pilar del sistema d’anivellament parcial” hauria de ser un Fons de Garantia de Serveis Públics fonamentals de l’estat del benestar. D’aquesta manera, asseguren que es garantiria l’accés en igualtat de condicions a aquests serveis bàsics a tot Espanya per a un esforç fiscal similar.

En una línia semblant, la candidatura de Comuns Sumar liderada per Jéssica Albiach proposa que es constitueixi una taula de partits al Parlament per acordar la proposta que s’ha de negociar amb l’Estat. En el programa, els comuns apunten que la seva proposta passa per establir un sistema d’anivellament solidari sempre que respecti l’ordinalitat. I afegeixen que les comunitats autònomes que optin per una pressió fiscal menor “no poden ser compensades pel fons d’anivellament amb els recursos que aquesta opció els hi treu”.

“Volem que el 100% de la recaptació dels impostos a Catalunya sigui duta a terme per l’Agència Tributària de Catalunya consorciada amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària, tal com ho estableix l’Estatut del 2006”, afegeix el programa dels comuns coincidint amb els socialistes.

La CUP es desmarca d’una reforma

La CUP no parla de millorar el sistema de finançament ja que creu que les propostes com el finançament singular d’ERC no tenen cap recorregut. Els anticapitalistes defensen que Catalunya només podrà gestionar la totalitat dels recursos quan sigui independent.

En el marc de la campanya, la candidata dels anticapitalistes, Laia Estrada, ha explicat que mentre Catalunya no sigui independent “s’ha de deixar de transferir recursos públics a mans privades”. “És una constant de l’educació, on van a parar milions a l’escola concertada mentre es tanquen línies públiques”, ha exemplificat. I en l’àmbit de la sanitat, els anticapitalistes aposten per recuperar els concerts caducats.

Cs, PPC i Vox no tenen una proposta concreta per millorar el finançament

Ciutadans no vol que Catalunya tingui un finançament propi. “Nosaltres no som més guapos, ni més alts ni més rossos que la resta de comunitats autònomes”, ha argumentat el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, en campanya electoral. Segons Carrizosa, Catalunya recapta molts impostos, més que a cap altre lloc d’Espanya, i assenyala que el problema és que la Generalitat se’ls gasta en el procés i en difondre propaganda. En aquest sentit, el programa electoral de Cs promet destinar “tots els recursos malgastats pels nacionalistes al procés” a finançar mesures socials que millorin la vida de classe mitjana i treballadora de Catalunya. En l’àmbit fiscal, aposten per una “baixada massiva d’impostos”, entre ells, l’IRPF i revertir l’impost de successions.

El PPC no farà públic un programa electoral per al 12-M i s’ha limitat a publicar un decàleg d’una pàgina amb les seves principals propostes. No hi apareix el finançament. Al llarg de la campanya, el candidat dels populars, Alejandro Fernández, ha dit que vol “millorar” el finançament i que “tendeixi” a l’ordinalitat. Perquè, segons ha afegit, “no és just que es perdin llocs en relació al que s’aporta”. En aquest sentit, ha defensat que tant Catalunya, com Balears i València “han de tendir a recuperar posicions en l’ordinalitat” després d’aportar recursos a la solidaritat de la resta de comunitats.

El programa electoral de Vox no fa referència a una reforma del sistema de finançament. Sobre aquesta qüestió, el partit d’extrema dreta diu que les ‘xiringuitos separatistes’ de la Generalitat continuen impedint que hi hagi el finançament suficient per a les qüestions prioritàries.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut