El cònsol cessat a Edimburg el juny passat, Miguel Ángel Vecino, hauria escrit una carta als seus representants a la Junta de la Carrera en la qual acusaria el ministre Josep Borrell de donar-li “ordres anticonstitucionals” durant el mig any que va estar destinat a la capital escocesa. Ho avança el digital ‘vozpopuli’, que assegura que la missiva circula pel Ministeri d’Afers Exteriors i que el mateix Vecino l’ha confirmat.
Entre les accions denunciades per Vecino hi ha la d’ “impedir la visita d’una delegació de tots els partits del Parlament català al Parlament escocès” abans de les eleccions espanyoles del 28-A, ja que això podia “perjudicar electoralment el Govern” de Pedro Sánchez, “la qual cosa és com a mínim joc brut”. “Més injustificat i perjudicial va ser impedir una visita de la Cambra de Comerç d’Edimburg a Barcelona”, afegeix el diplomàtic, “i una altra d’una delegació d’empresaris catalans a Escòcia, per tal que els empresaris catalans no contactessin amb els escocesos “.
Entre els encàrrecs transmesos des de Madrid, Vecino també esmenta la “vigilància al PNB”, tot i que no aporta dades concretes.
Crítiques pel seu cessament
Miguel Ángel Vecino, que va presentar al setembre un recurs contenciós-administratiu contra el seu cessament, també ha criticat que l’apartessin amb el pretext que “un cònsol no té funcions polítiques” i que aquesta decisió es fes pública “als quatre vents”. “Dir que jo em vaig extralimitar sobrepassa el cinisme: en un correu del propi Gabinet del Ministre se m’ordena fer un informe de les activitats polítiques amb llista dels meus contactes i entrevistes”, diu a la seva carta.
D’altra banda, adverteix que té correus electrònics “sobre el Regne Unit, la primera ministra d’Escòcia, la independència, etc. informacions d’origen sorprenent i documentació que als escocesos no els agradaria veure publicades” i assegura que va crear una “excel·lent” relació amb el Govern de Nicola Sturgeon i el Partit Nacionalista Escocès que es va traduir “en la desaparició del suport escocès a l’independentisme català” al primer semestre d’enguany. “Em van encomanar fer un treball polític que corresponia a l’ambaixador (Carlos) Bastarreche i que aquest no havia fet en els més de tres anys que fa que és al Regne Unit, ja que mai havia visitat oficialment ni Escòcia, ni Gal·les ni Irlanda del Nord ja que, segons em va dir ell mateix, no cal i ell només parla amb amics”, relata Vecino per lamentar que amb el seu cessament “els llaços grocs han tornat a les solapes dels diputats escocesos i dubto que el Govern d’Edimburg torni a confiar mai en un representant espanyol”.
Segons l’excònsol, que demana”com a mínim” una altra feina a l’estranger en reconeixement a la “gran tasca” que va exercir a Edimburg “no només política sinó també consular”, “Borrell ha fet un gran mal a les relacions d’Espanya amb el Regne Unit i Escòcia, i a la imatge del Gobierno”.