La Fira del Llibre en Català que té lloc a Maó (Menorca) des de fa 18 anys deixarà de celebrar-se tal com se la coneixia, arran de l’última decisió del Consell de Menorca, que ha apostat per suprimir el requisit del català i celebrar així una fira que on puguin participar autors menorquins que escriuen en castellà. La mesura, tanmateix, i com era d’esperar, ha rebut múltiples crítiques per part del gremi dels llibreters i llibreteres de Menorca, que han decidit plantar-se per tal de defensar la llengua catalana, que ha esdevingut el principal blanc del nou govern popular de les Illes Balears.
Les llibreries menorquines acusen el conseller de Cultura, Joan Pons (PP), d’haver pres la decisió de suprimir la Fira del Llibre en Català de forma unilateral, ignorant l’oposició expressada per part dels professionals davant el suggeriment d’eliminar el terme ‘en català’ de la Fira del Llibre. De fet, segons exposen en un comunicat, Pons els va dir que els presentaria una altra proposta, una promesa que mai s’ha complert i que, en tot cas, ha acabat de la pitjor de les maneres.
“La Fira del Llibre en Català ha sigut durant 18 anys un punt de trobada entre autors, editors i llibreters per promoure la llengua i la literatura a Menorca, sempre prioritzant l’espai i la visibilització a les publicacions i autors menorquins. Una fira que s’organitzava un cap de setmana d’octubre o novembre per també presentar les novetats literàries abans de Nadal i així estimular el sector” exposen els llibreters i llibreteres al comunicat. Les llibreries expliquen que a la Fira del Llibre en Català de Menorca també hi participaven escoles, instituts i la Xarxa de Biblioteques de Menorca, així com “artistes locals de diferents disciplines: músics, actors, rapsodes, contacontes, etc”. A la vegada, es convidaven autors de fora per “connectar amb el públic menorquí i dinamitzar les relacions amb els agents del món del libre en català”.
“Les llibreries de Menorca no estem d’acord en substituir la Fira del Llibre en Català de Menorca per una altra fira amb un enfocament diferent, al contrari. Volem treballar per millorar-la i reforçar-la. Per altra banda, organitzar una possible nova fira, en cap cas substitutiva de la Fira del Llibre en Català, hauria d’establir-se dins d’uns paràmetres de disseny, temps i logística que cal valorar i estudiar amb cura i detall per realment fer-la viable i atractiva al públic. Uns punts que no hem tingut l’oportunitat de debatre amb el conseller” conclouen en el comunicat.