Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024
Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024

El Consell de Garanties avala la reforma del reglament del Parlament i la considera constitucional

L’organisme rebutja les queixes del PPC i dona via lliure a la regulació del vot telemàtic i delegat

|

- Publicitat -

El Consell de Garanties Estatutàries avala la constitucionalitat de la reforma del reglament del Parlament impulsada pel PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP, que busca habilitar el vot telemàtic i ampliar els supòsits del vot delegat. En un dictamen fet públic aquest dimecres, l’òrgan consultiu desestima les queixes del PPC i dona via lliure a la seva votació definitiu aquest dijous al Parlament. El CGE només fa una precisió sobre una frase de l’article 2 de la proposta, que diu que “el vot de la persona delegant és comptabilitzat en el mateix sentit que el vot emès per la persona a qui es delega”. Per a la seva constitucionalitat, recomana reformular-lo perquè, si el sentit del vot és diferent, s’informi la Mesa abans de l’inici de la sessió.

Publicitat

El passat 11 de juliol, el ple del Parlament va aprovar la tramitació per lectura única de la proposta de reforma del reglament, que serà debatuda i aprovada definitivament aquest dijous a la cambra. El text consensuat entre el PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP planteja introduir nous supòsits de delegació de vot, regular el vot telemàtic, flexibilitzar el procediment per constituir els grups parlamentaris i modificar la majoria necessària per aprovar les declaracions institucionals (per impedir el veto de l’extrema dreta).

En el seu dictamen en resposta a les queixes del PPC, que no té caràcter vinculant, el Consell de Garanties Estatutàries conclou per unanimitat la constitucionalitat de la pràctica totalitat de la reforma plantejada. L’òrgan consultiu assenyala que no vulnera ni l’article 23.2 de la Constitució espanyola (igualtat de l’exercici del vot), ni l’article 9.3 (seguretat jurídica), interpretats per la jurisprudència constitucional, a diferència del que al·legaven els populars.

Et pot interessar  Junts, ERC, CUP, Comuns i PSC pacten una reforma del Reglament del Parlament per habilitar el vot telemàtic
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut