Edició 2303

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 14 de novembre del 2024
Edició 2303

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 14 de novembre del 2024

El Congrés torna a ajornar fins dilluns la votació de la reforma fiscal per desavinences entre els socis

La pròrroga de l'impost a les grans elèctriques enfronta Junts a ERC, Bildu i Podem

|

- Publicitat -

La Comissió d’Hisenda del Congrés dels Diputats no es reunirà fins dilluns vinent a les 17 h per debatre i votar la reforma fiscal que impulsa el govern espanyol. Les desavinences entre els socis han portat el PSOE a demanar un nou ajornament de la comissió, el segon des de dilluns passat. Junts supedita el seu ‘sí’ al compliment de l’acord assolit amb els socialistes que inclou, entre altres mesures, no prorrogar l’impost a les grans energètiques, que expira el 31 de desembre. ERC, Bildu i Podem, d’altra banda, han advertit que no votaran el paquet si no conté, precisament, aquest impost.

Publicitat

Aquest dijous el bloqueig abocava els socialistes a veure aprovada únicament la transposició de la directiva europea que estableix un mínim global del 15% de l’Impost de Societats a les grans empreses amb beneficis consolidats superiors a 750 milions d’euros. La resta de la reforma no tenia prou suports.

La directiva europea aplica el compromís assolit el 2021 entre 140 països i jurisdiccions per fer tributar més les multinacionals i evitar que utilitzin l’enginyeria fiscal per eludir impostos. És el que va sortir del Consell de Ministres el passat 4 de juny després que la Comissió Europea obrís un procés d’infracció contra l’Estat per l’endarreriment en l’aplicació d’aquest acord.

La transposició comptava amb el suport del PSOE, Sumar, PNB, i també el PP, que a mig matí d’aquest dijous ha apuntat que donaria suport única i exclusivament a la transposició, no a la resta de mesures impositives. Junts, per contra, ha avançat que votaria en contra de qualsevol text que no inclogués els acords que va assolir fa dues setmanes amb el PSOE.

Els socialistes, finalment, han preferit donar-se uns quants dies més de marge per provar de trobar un acord.

El seu objectiu és introduir a la llei un paquet fiscal complementari. Entre altres, Hisenda busca crear nous impostos als vapejadors, al tabac, una eliminació de la bonificació al dièsel i un nou disseny de l’impost a la banca, que passaria a ser progressiu.

Per garantir els vots, el PSOE va assolir dos pactes. Primer amb Junts, que va condicionar el seu ‘sí’ al fet que no es prorrogués l’impost a les grans companyies energètiques, que expira el 31 de desembre.

Segons el grup de Míriam Nogueras, la pròrroga posava en perill una inversió de prop de 1.200 milions d’euros de Repsol al Camp de Tarragona.

Més enllà d’aquesta qüestió, l’acord entre el PSOE i Junts estableix una rebaixa de l’Impost de Societats per a les pimes i una reducció d’impostos per a les cooperatives. També incorpora una bonificació del 100% de les cotitzacions socials d’entrenadors i monitors de clubs esportius sense ànim de lucre.

Després, el PSOE va tancar un acord amb Sumar que introdueix un IVA del 21% per a apartaments turístics, elimina l’exempció a les primes d’assegurances privades sanitàries i augmenta 2 punts de l’IRPF a les rendes superiors a 300.000 euros, a més d’establir un nou tribut a iots, jets privats i cotxes de luxe.

Els acords no van convèncer ERC, Bildu i Podem, socis indispensables per a l’aprovació del paquet fiscal al Congrés. Principalment pel fet que no estableix la pròrroga de l’impost a les elèctriques. Les tres formacions van reclamar que l’impost a les grans energètiques passés a ser permanent.

Però Junts va tancar aquesta porta el passat dimarts. El grup de Míriam Nogueras va assegurar que no estava disposat a reobrir la negociació i que no votaria cap text que no se cenyís als seus acords.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut