La confirmació que els ciberatacs que la Generalitat va patir durant la consulta independentista del 9-N van ser contractats a una empresa israeliana especialitzada ha fet que els partits independentistes reclamin més informació sobre aquesta qüestió. No obstant això, segons ha avançat ‘Rac 1‘, la Mesa del Congrés dels Diputats ha començat a silenciar aquestes demandes d’informació, i rebutja tant les peticions de compareixença com les preguntes escrites que els partits catalans presenten.
Els ciberatacs orquestrats el 2014, que durant tres dies van col·lapsar diverses pàgines de la Generalitat, entre elles la del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), són els pitjors que la infraestructura ha patit. La CUP va ser la primera a reclamar la compareixença de l’empresari i exmilitar israelià que dirigeix l’empresa, així com la del secretari d’Estat de Seguretat, i ha estat la primera a rebre la notificació vetant les informacions. L’argument que la Mesa del Congrés ha donat per justificar la inacció davant els ciberatacs és que van tenir lloc en una altra legislatura i, per tant, no té sentit que el govern actual en doni explicacions.
‘RAC 1’, que ha tingut accés a la documentació, explica que aquesta veta les preguntes que es fan sobre l’empresari, Tal Hanan, i que el Congrés argumenta que legalment no se’l pot citar perquè no està subjecte a cap control parlamentari. Sobre la compareixença del secretari d’Estat de Seguretat, el Congrés torna a argumentar que el govern actual, com que no és el responsable d’aquest escàndol, no n’ha de donar explicacions.
ERC també va moure fitxa en aquest aspecte, reclamant la compareixença del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Una demanda, però, que s’espera que tingui el mateix futur i recorregut que les de la CUP.
Polítics com el president Puigdemont, o l’exvicepresident Puigneró, no tenen cap mena de dubte sobre qui va contractar els serveis de l’empresa.