Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

El Congrés debat la llei d’amnistia per última vegada abans d’aprovar-la en un dels plens amb més expectació

Els 178 diputats de la majoria de la investidura s'imposaran avui als 172 que sumen els grups contraris a la llei: PP, Vox, UPN i CC

|

- Publicitat -

El ple del Congrés dels Diputats debat per última vegada la llei d’amnistia, en el que és una de les jornades amb més expectació de la història recent de la cambra baixa espanyola. Fins a Madrid s’han desplaçat dirigents d’ERC com ara Oriol Junqueras, Carme Forcadell, o Dolors Bassa, que són futurs beneficiaris de la norma, i que segueixen el debat des de la tribuna de convidats. Si no hi ha imprevistos d’última hora, els 178 diputats de la majoria de la investidura s’imposaran avui als 172 que sumen els grups contraris a la llei: PP, Vox, UPN i CC. Es preveu que el debat d’aquest dijous duri una hora i mitja i acabi amb una votació per crida que es prolongarà una mitja hora.

Publicitat
Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Laura Vilagrà i la delegació d’ERC a la tribuna de convidats durant el debat de la llei d’amnistia al Congrés
Data de publicació: dijous 30 de maig del 2024, 09:20
Localització: Madrid
Autor: Juan Carlos Rojas

El debat ha arrencat amb les intervencions dels diferents grups parlamentaris, començant pel diputat Alberto Catalán Higueras, d’UPN, que ha deixat clara l’oposició del seu grup a la llei del perdó. El diputat de Navarra ha dit que és una “perversió que els delinqüents redactin la llei que els ha de beneficiar”, i compara la norma amb la traïció de Judes: “Senyors del PSOE, Judes va trair els seus principis per 30 monedes i vosaltres per mantenir-vos al poder a qualsevol preu” ha dit.

Tot seguit ha intervingut el diputat del BNG Néstor Rego Candamil, que ha pres la paraula en gallec. “La dreta porta mesos amb una campanya feroç contra la llei d’amnistia, una dreta que cada cop és més ultra i només fa que impedir que la democràcia avanci” ha manifestat.

La següent intervenció ha estat la de Podem, amb el diputat Javier Sánchez Serna, que ha celebrat l’aprovació de la norma: “Avui tornem a demostrar que quan la majoria plurinacional i democràtica es posa d’acord, podem prendre mesures que ens fan millors com a país” ha expressat el diputat. No obstant això, el diputat ha recordat que la norma passa ara a mans del “partit judicial reaccionari”, que “segueix fent política en aquest país sense presentar-se a les eleccions”. Mentrestant, ha dit, “seguim esperant que el PSOE faci alguna cosa per renovar el CGPJ, que segueix segrestat per la dreta”.

Et pot interessar  El TSJC denega l’amnistia a Mas, Ortega i Rigau per la consulta independentista del 9-N

Serna, finalment, ha recordat que la seva formació “sempre” ha donat suport a aquesta via, fins i tot quan era difícil. “Quan el PP i el PSOE anaven de la mà i aprovaven el 155 a Catalunya, els partits independentistes només contemplaven l’opció unilateral i Felip VI donava l’ordre d’a-por-ellos'”, ha dit, Podem “va dir que hi havia una via per al retrobament entre Catalunya i Espanya que avui dona els seus fruits”.

El següent a intervenir ha estat el diputat del PNB Mikel Legarda, que ha recordat que els fets de 2017 van ser resultat directe de “l’inconclús encaix” que l’estructura de l’Estat ofereix a territoris com Catalunya o el País Basc. Per aquest motiu, ha demanat encarar el fenomen sobiranista amb un “nou punt de vista” que no sigui penal ni d’ordre públic.

“Cal tancar un cicle polític traumàtic i obrir-ne un altre“, ha defensat durant el debat de la llei d’amnistia celebrat al Congrés. Segons ha destacat, la norma no deslegitima la democràcia espanyola ni perjudica la seva separació de poders. Legarda també ha demanat “menys sal grossa” a aquelles formacions que avui s’oposen a l’amnistia, però que no la van mencionar a la darrera campanya catalana.

El diputat del PNB Mikel Legarda, en una imatge d’arxiu
Data de publicació: dijous 30 de maig del 2024, 09:38
Localització: Madrid
Autor: Premsa Congrés

Seguidament, ha intervingut el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, tot celebrant que la llei d’amnistia “desembarra” el terreny de joc, però també ha avisat que “el conflicte polític continua damunt la taula”. Amb una part del seu discurs en català, el portaveu de l’esquerra abertzale ha defensat que “és un dia històric” i que “l’amnistia és la resposta justa i necessària davant la repressió contra els qui han lluitat pacíficament pel dret a l’autodeterminació”.

Iñarritu ha afirmat que ara “hi ha l’oportunitat de crear un clima de confiança per abordar la qüestió territorial de l’Estat, tant a Catalunya com a la resta de nacions sense estat, com Euskadi i Galícia”.

Jon Iñarritu d’EH Bildu intervé al debat sobre la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats
Data de publicació: dijous 30 de maig del 2024, 09:59
Localització: Madrid
Autor: Juan Carlos Rojas
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut