Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

El Congrés aprova la llei del dret de defensa que blinda el dret a utilitzar català, basc i gallec als jutjats

Els ciutadans podran utilitzar la seva llengua també als òrgans amb jurisdicció a tot l'Estat

|

- Publicitat -

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous amb els vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i Podem el projecte de llei del dret de defensa, que inclou el dret dels ciutadans a utilitzar el català, basc i gallec davant els jutjats quan exerceixin el dret de defensa, i també a rebre les comunicacions en aquestes llengües. La llei inclou esmenes incorporades per ERC, Junts i BNG que estableixen que també es podrà utilitzar idiomes cooficials davant òrgans amb jurisdicció a tot l’Estat. Per fer possible aquest dret, els jutjats hauran de disposar d’intèrprets i traductors.

Publicitat

La llei del dret de defensa, aprovat per 178 vots a favor i 170 abstencions (PP i Vox), busca assegurar el lliure accés dels ciutadans als tribunals de justícia, garantir un procés sense dilacions indegudes i assegurar la seva protecció davant procediments penals.

En aquest marc, inclou modificacions que obliguen a tenir especial consideració a la gent gran o amb discapacitat (permet l’ús del braile) i a utilitzar un llenguatge “clar” i entenedor allunyat dels tecnicismes propis de la judicatura.

Un cop aprovada al Congrés, la llei anirà ara al Senat, que previsiblement la tombarà, i tornarà al Congrés una altra vegada per a ser aprovada definitivament i entrar en vigor un cop publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Llengües oficials

Fruit de les esmenes que els grups independentistes van incorporar en comissió, la llei inclou al seu article 10 el dret a “utilitzar les llengües oficials al territori de la seva comunitat autònoma” davant els òrgans judicials.

També incorpora per primera vegada que es podran utilitzar qualsevol de les llengües oficials de l’Estat “en els processos davant òrgans amb jurisdicció a tot l’Estat”.

D’aquesta manera, els ciutadans que exerceixin el dret de defensa tindran dret a presentar escrits i intervenir davant organismes com el Tribunal Suprem o l’Audiència Nacional en català, basc o gallec.

A més, els ciutadans tindran també dret a “rebre en qualsevol d’aquestes llengües les comunicacions produïdes”.

Per fer-ho possible, la llei recull que el Ministeri de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts habilitarà els mitjans tècnics necessaris per fer efectiu l’exercici d’aquests drets.

Et pot interessar  Els espanyols esclaten contra Aitana Bonmatí per mantenir el català a la gala de la Pilota d’Or

En concret, la llei recull que quan l’ús “d’una llengua determinada, especialment la materna o una de les llengües oficials a les comunitats autònomes”, contribueixi a “garantir l’exercici del dret de defensa”, el jutjat o el tribunal “posarà a disposició dels intervinents que ho requereixin els mecanismes pertinents d’interpretació o de traducció”.

El PP critica la “despesa desproporcionada”

Malgrat que el PP ha incorporat algunes esmenes al text, els populars s’han abstingut en la votació i han criticat l’apartat que garanteix el dret a utilitzar les llengües cooficials a la justícia. La diputada del PP María del Mar González ha advertit de la “despesa desproporcionada” que, al seu entendre, suposarà la contractació de traductors i intèrprets.

Junts: “És més cara l’arbitrarietat de Llarena”

El diputat de Junts Josep María Cervera li ha donat resposta: “A alguns els preocupa més que al Suprem s’hi pugui parlar català que l’arbitrarietat del jutge Llarena o la parcialitat de Marchena, però això sí que costa diners, i més curta que a la llarga, espero que també algun disgust”.

ERC: “Hi ha moltes maneres de no buidar les arques públiques com ha fet el PP”

La diputada d’ERC Pilar Vallugera també ha rebutjat l’argument del PP per oposar-se al dret a utilitzar les llengües cooficials als jutjats. “Ens diuen que costa diners? Se m’acudeixen moltes maneres de no buidar les arques públiques com han fet vostès sense deixar-nos sense capacitat d’intervenir als tribunals en el nostre idioma”, ha afirmat.

Bolaños: “És una llei útil per als ciutadans”

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha afirmat que aquesta llei suposa un avenç en els drets dels ciutadans davant la justícia, i ha agraït la tasca dels grups parlamentaris. “La llei surt millor del que va entrar al Congrés”, ha dit, i “aquesta és una llei útil sobretot per als ciutadans, que tindran la tutela del dret fonamental a la defensa més garantida”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut