Edició 2284

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2284

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

El CIS manté el PSOE (34%) com a primera força davant un PP (31,5%) que remunta tres punts respecte a setembre

ERC guanya dues dècimes per quedar-se amb l'1,6% dels vots a l'Estat, mentre que Junts perd una dècima i obté l'1,2%

|

- Publicitat -

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) del mes d’octubre manté el PSOE en primera posició amb un 34% d’intenció de vot, un punt més que al setembre (33%). Els socialistes avantatgen en 2,5 punts un PP que obtindria el 31,5% de les paperetes i que recupera tres punts d’intenció de vot respecte al setembre (28,5%). L’ascens de les dues grans formacions castiga Vox, que conserva la tercera posició amb l’11,8% dels vots però perd 1,3 punts respecte al baròmetre del mes passat (13,1%). També a Sumar, que continua en una deriva descendent amb el 6,3% dels vots, 1,5 punts menys que a l’últim estudi. Podem perd tres dècimes per quedar-se amb el 3,3% i Se Acabó la Fiesta cau 1,2 punts fins a l’1,7% de la intenció de vot.

Publicitat

La pugna interna no castiga ERC, que segons el CIS guanya dues dècimes per quedar-se amb l’1,6% dels vots a l’Estat, mentre que Junts perd una dècima i obté l’1,2% de les paperetes en cas d’eleccions.

Per darrere seu el PNB, amb l’1% dels sufragis, perd una dècima però recupera l’avantatge respecte a Bildu (0,9%), que recula dues dècimes respecte a fa un mes. El BNG obtindria el 0,8% dels sufragis, Coalició Canària el 0,3% i UPN el 0,1%.

L’enquesta es va fer entre l’1 i l’11 d’octubre en el marc de les informacions sobre les activitats de Begoña Gómez, parella del president espanyol, Pedro Sánchez,. El 7 d’octubre l’Audiència de Madrid va rebutjar arxivar la causa. Ja al final de la sèrie, el 10 d’octubre es va fer públic l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) sobre l’exministre Ábalos.

A l’últim baròmetre de setembre, el PSOE (33% d’estimació de vot) avantatjava el PP (28,5%) en 4,5 punts. Era la major distància entre els dos partits des de l’inici de la legislatura i es produïa a conseqüència d’un descens d’1,7 punts en un mes per part del partit d’Alberto Núñez Feijóo.

Et pot interessar  Sánchez promet "absoluta contundència" davant "qualsevol indici de cas de corrupció" al seu govern

Pedro Sánchez, preferit com a president

Pedro Sánchez és el líder a qui més espanyols volen veure com a president del govern espanyol. L’assenyalen un 24,3% dels enquestats, prop del doble que a Alberto Núñez Feijóo, que es queda amb el 13,3%. Per darrere seu, Santiago Abascal, amb el 6,6%, Isabel Díaz Ayuso, amb el 5% i Yolanda Díaz, amb el 4,2%. Tanquen la llista Alvise Pérez, amb l’1,4% i Irene Montero, amb el 0,6%.

Sánchez també és el líder que obté millor nota, tot i que cap aprova. Els ciutadans el puntuen amb un 4,3 sobre 10. El segueix de prop el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb un 4,02. La tercera més ben puntuada és Yolanda Díaz, amb un 3,99, i tanca la llista Santiago Abascal, amb un 2,93.

Només dos ministres del govern espanyol superen l’aprovat. Són Margarita Robles, amb un 5,09, i Carlos Cuerpo, amb un 5,08. La resta es queden amb un 4 amb dues excepcions, Fernando Grande-Marlaska, amb un 3,74 i Óscar Puente, que és el pitjor valorat amb un 3,62.

La immigració, primer problema

La immigració se situa de nou com a primer problema que els ciutadans perceben a l’Estat. És l’opció que apunten el 28,1% dels enquestats quan se’ls permet donar tres respostes. Segueixen la crisi i els problemes econòmics, amb el 23,8% de les respostes, l’habitatge amb el 22,7% i l’atur amb el 22%.

Però quan es pregunta quin és el problema que personalment els afecta més, la immigració cau a sisena posició amb només el 10,8% de les respostes. Aquí els problemes econòmics se situen al capdavant amb el 33,8% de les respostes, per davant de la sanitat, amb el 20,9%, l’habitatge amb el 17,7%, la qualitat de l’ocupació amb el 17,1% i l’atur amb l’11,8%

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut