Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

El CGPJ debatrà i votarà l’informe sobre la llei d’amnistia el 21 de març

Els magistrats tenen sobre la taula les propostes del conservador Wenceslao Olea i la progressista Mar Cabrejas

|

- Publicitat -

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) debatrà i votarà en ple el 21 de març l’informe sobre la llei d’amnistia que li va demanar el Senat. Els vocals tindran sobre la taula dues propostes. D’una banda la del conservador Wenceslao Olea, que considera que l’amnistia és “inconstitucional” i vulnera la separació de poders, i de l’altra la de la progressista Mar Cabrejas, que creu que l’amnistia és “excepcional” però legal. Previsiblement el sector conservador, majoritari al CGPJ, donarà suport al text de Wenceslao Olea. L’informe no és preceptiu, però reforçarà la posició del PP al Senat, on els populars tenen majoria, abans de tombar la llei d’amnistia a la cambra alta i retornar-la al Congrés, que l’aprovarà definitivament al maig.

Publicitat

La ponència de Wenceslao Olea apunta que l’amnistia no està recollida al dret espanyol, és “inconstitucional” i trenca el “principi d’igualtat” i la separació de poders. Critica la seva tramitació i la justificació “arbitrària” que acompanya el projecte de llei, i assegura que sigui quin sigui el seu redactat és “imperatiu” que exclogui els delictes de terrorisme.

En aquest sentit, Olea també critica l’acord entre el PSOE, ERC i Junts per intentar que la llei empari tots els investigats del procés. Recorda que intentar que els jutges apliquin la definició del terrorisme que fa el dret internacional per sobre del Codi Penal espanyol “suposa desconèixer la naturalesa i la forma d’aplicació d’aquesta classe de normativa europea”.

Per contra, la proposta de Mar Cabrejas sosté que el fet que la Constitució no parli de la possibilitat d’una amnistia no significa que aquesta no sigui constitucional, però adverteix que ha d’estar subjecta als límits “derivats de la Constitució”. Segons Cabrejas, la constitucionalitat de la llei passa perquè es persegueixi una finalitat “legitima” que justifiqui “de forma objectiva i raonable” la diferència de tracte respecte a altres delictes.

Et pot interessar  El frau de l'amnistia continua: la fiscalia rebutja amnistiar l'activista informàtic Joel Muñoz

També apunta que el CGPJ no té motius per emetre cap informe sobre a llei, perquè “no correspon a aquest òrgan la competència per aplicar un cànon o

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut