El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continua demostrant que la separació de poders, efectivament, no existeix. Per primera vegada a la història, el ple del CGPJ s’ha posicionat en contra de la renovació del Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en el que és una espècie de càstig de l’òrgan de govern del Poder Judicial d’Espanya al fiscal pel seu posicionament a favor de la llei d’amnistia.
Els vocals del CGPJ han celebrat el ple per complir el tràmit d’audiència preceptiu, després que el ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts aprovés aquest dimarts l’acord de renovació de García Ortiz. Malgrat que no es tracta d’una votació vinculant, aquesta ha estat la primera vegada que el ple del CGPJ ha votat per unanimitat en contra del candidat proposat, ja que normalment el CGPJ sempre havia avalat per unanimitat els candidats presentats pel govern espanyol; de fet, el juliol de 2022, el CGPJ va avalar García Ortiz amb 12 vots a favor i 7 vots en contra.
Darrere aquest moviment del CGPJ s’amaguen, però, les diferències ideològiques pel que fa a la llei d’amnistia que hi ha entre el CGPJ i el fiscal. El passat 1 de novembre, quan la norma ni tan sols s’havia acabat de negociar, nou vocals del CGPJ van anunciar un ple extraordinari contra la llei d’amnistia, a la vegada que van publicar una declaració institucional on criticaven que la llei és “incompatible amb l’estat de dret”, o que “suposa generar una casta jurídicament irresponsable i impune pels seus delictes“.
Davant aquest fet, així com la reclama de l’Associació de Fiscals, que demanava la dimissió de García Ortiz per la seva “passivitat” amb la llei d’amnistia, el fiscal va enviar una carta a la carrera fiscal recordant que la funció del Ministeri Fiscal és “mantenir una posició que reforci el seu principi d’imparcialitat“.
De forma contundent, el fiscal subratllava que el Ministeri Fiscal “ha de respectar el principi de separació de poders consubstancial a l’estat de dret i evitar qualsevol ingerència en les funcions constitucionalment atribuïdes a cadascun dels tres poders de l’Estat”. Amb tot, insistia que “qualsevol posicionament del Ministeri Públic respecte a una futura amnistia dels fets ocorreguts a Catalunya en relació amb el procés independentista exigeix conèixer la definitiva norma que la reguli un cop formi part del nostre ordenament després de la seva pública al BOE”.
Amb aquest panorama, la confiança en García Ortiz ha estat denegada per 8 vots en contra, contra els 7 vots a favor que ha rebut. Els vocals que han votat en contra de García Ortiz han estat Ángeles Carmona, Nuria Díaz, José María Macías, Juan Manuel Fernández, Gerardo Martínez Tristán, José Anotnio Ballester, Wenceslao Olea i Carmen Llombart. D’altra banda, els vocals que li han donat suport són Guilarte, Roser Bach, Juan Martínez Moya, Clara Martínez de Careaga, Pilar Sepúlveda, Álvaro Cuesta i Mar Cabrejas. La seva predecessora, l’exministra Dolores Delgado, va superar el tràmit amb 12 vots a favor i set en contra.