El Centre Delàs d’estudis per la pau xifra en 1.027 milions d’euros les compres en armament que Espanya ha fet a Israel des de l’octubre del 2023. Un informe de l’organització afirma que des d’aquesta data s’han adjudicat contractes públics per equipar les forces armades a empreses de seguretat i defensa israelianes o les seves filials a Espanya. L’estudi determina també que entre el gener del 2022 i el juny del 2023 Espanya va exportar 5.845 milions en armes a 109 països, dels quals 1.282 a l’Orient Mitjà. Les xifres de compres i vendes fan concloure al Centre Delàs que les relacions militars entre Espanya i Israel no s’han alterat substancialment des de l’inici de l’ofensiva israeliana a Gaza arran dels atemptats de Hamàs del 7 d’octubre.
L’entitat subratlla que dels 1.027 milions d’euros en importacions de material bèl·lic israelià a Espanya destaquen el sistema de llançacoets SILAM o els míssils SPIKE, tots dos publicitats com a ‘provats en combat’.
En el cas de les exportacions, la mateixa font assegura que el novembre del 2023 Nammo Palencia, filial de la multinacional noruec-finlandesa Nammo, va vendre 987.000 euros en municions a la firma israeliana Elbit Systems, una de les principals proveïdores de l’exèrcit d’aquell país.
El mes de desembre es van fer una altra operació de material, en aquest cas per ser reexportat a les Filipines. Espanya també ha exportat a Israel material relacionat amb vehicles blindats els mesos d’octubre, novembre, gener i febrer, en aquests darrers dos mesos també en relació amb reexportacions a les Filipines.
L’organització denuncia, a banda, que les exportacions de Nammo “desmenteixen” el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, que el desembre i el gener negava vendes d’armament a Israel.
Tant les exportacions com les importacions identificades “desmenteixen” igualment el cap de l’executiu estatal, Pedro Sánchez. El Centre Delàs recorda que l’abril passat Sánchez assegurava al Congrés que Espanya no desenvolupa cap operació de compravenda d’armes amb Israel des del 7 d’octubre.
Per tot plegat l’entitat demana modificar la normativa espanyola de control del comerç d’armaments per incloure expressament la possibilitat que s’acordi un embargament d’armes a un país determinat (tant per a exportacions com importacions).
Alhora reclama la revocació de totes les autoritzacions vigents de material de defensa i doble ús el destí o origen de les quals sigui l’Estat d’Israel i “més transparència en el comerç d’armes espanyol en general, i amb Israel en particular”.
La investigació conclou que “malgrat la probable il·legalitat” de moltes d’aquestes operacions, i la “contribució a violacions de drets humans”, la política del govern espanyol per “fomentar la indústria militar i facilitar al màxim” les exportacions llança “un missatge molt clar”, “no hi ha traves per a la venda d’armes ‘Made in Spain'”.