L’última enquesta de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sobre les eleccions europees a Catalunya, presentada aquest divendres, ha revelat que el sentiment catalanista és el més estès entre la població enquestada, seguit de l’europeista. El sentiment espanyolista, d’altra banda, queda en darrera posició, essent el menys compartit per la societat catalana que ha format part de la mostra.
Així ho ha exposat el director del CEO, Jordi Muñoz, durant la presentació que ha tingut lloc aquest divendres. Segons l’estudi, un 63% dels catalans se sent molt o bastant catalanista i un 55% se sent molt o bastant europeista; i només un 36% es declara espanyolista. De fet, un 62% es declara poc o gens espanyolista.
L’estudi, que ha consistit en una enquesta telefònica, s’ha realitzat entre el 19 de gener i el 12 de febrer a un total de 1.100 persones, s’ha fet públic quan falten 100 dies per a les eleccions europees a Catalunya i l’Estat espanyol, i ha encès algunes alarmes.
Tot i que el 72% de la pooblacó genberal està d’avcord amb formar part de la Unió Euroipea, davant un 11% creu que és negatiu, s’ha detectat un elevat grau de desconeixement respecte a l’organisme. Un 57% dels enquestats no pot anomenar cap institució europea, i només un 17% de persones encerten el mes i l’any de les eleccions europees, que tindran lloc el 9 de juny. L’estudi també reflecteix que dos de cada tres joves catalans de 18 a 24 anys (64%) tenen poc o gens sentiment europeista, és a dir, són euroescèptics, mentre que només el 36% són europeistes.
La percepció que la seva veu no compta a Brussel·les és unànime entre la societat catalana, concretament en el 84%. Entre les dones, el percentatge de gent que creu que compta poc o gens és més alt que la mitjana (86%), així com entre els nascuts a Catalunya (91%) o entre els joves de 18 a 24 anys (96%).
Respecte a les peticions, els enquestats creuen que els 27 haurien de ser els principals responsables, especialment, de la protecció davant països com Rússia, de la lluita contra el canvi climàtic o de la regulació de noves tecnologies. A més, els dos temes als quals la UE hauria de donar més importància, segons ells, són el canvi climàtic (esmentat pel 36% de participants) i la immigració (31%), mentre que la defensa és quarta (12%).
Sis de cada deu persones creuen que el club comunitari hauria de ser més ambiciós en polítiques de “mitigació” del canvi climàtic. En qualsevol cas, en general els ciutadans creuen que el Parlament Europeu hauria de jugar un paper més important que el que juga ara, cosa que pensen el 59% de les persones. La majoria (54%) també pensen que la UE té impacte en la seva vida diària.
D’altra banda, dues terceres parts de la població estan a favor de l’ampliació de la Unió dels 27 als 36 estats membres, amb Ucraïna com el país que rep més suports i Turquia, el que menys. A més, diuen que el Brexit ha estat tant negatiu pel Regne Unit (66%) com per la UE (64%).