L’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC) de Perpinyà, que va entrar en funcionament coincidint amb el període de confinament, és un organisme de política lingüística, el primer que existeix al nord de l’Albera, que inclou les institucions i administracions públiques de la Catalunya del Nord, com són l’Estat francès, el Consell Regional, el Departament dels Pirineus Orientals, els municipis de la zona i la Universitat de Perpinyà. Com ha explicat l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), en un comunicat, l’objectiu de l’OPLC és fer un pas determinant en la recuperació del català a la zona. Així es pretén garantir el desenvolupament de la llengua catalana, treballar en l’augment de l’ús del català i fer créixer el nombre de parlants actius.
La missió de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana és “la concepció, la definició i l’aplicació d’una política lingüística pública i concertada a favor de la llengua catalana”, amb seu a la Universitat de Perpinyà.
La Secció Filològica (SF) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) forma part del Consell científic de l’OPLC, que presideix el director de l’Institut Franco-Català Transfronterer i membre corresponent de la SF de l’IEC, Alà Baylac-Ferrer. També en formen part la Facultat d’Estudis Catalans de la Universitat de Perpinyà i Joan Peytaví Deixona, membre nord-català de la SF de l’IEC.