Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

El cap dels Mossos durant el 155 diu que Trapero no va donar suport a Puigdemont durant la Junta de Seguretat el 28-S

|

- Publicitat -

El màxim responsable de la Conselleria d’Interior durant l’aplicació del 155, Juan Antonio Puigserver, ha assegurat aquest dimarts que en la reunió extraordinària de la Junta de Seguretat de Catalunya del 28 de setembre del 2017 el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, no va fer cap comentari ni gest que donés suport a les manifestacions de l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a favor del referèndum. A més, ha dit que durant el 155 es va decidir no substituir els comandaments dels Mossos, excepte Trapero, perquè “confiaven” en la seva feina, sobretot per part de les unitats d’ordre públic.

Publicitat

En l’última sessió de testimonis del judici, Puigserver ha explicat que en aquella reunió al Palau de Pedralbes, només Puigdemont va verbalitzar el suport explícit al referèndum, i ningú més de la delegació catalana va donar-li suport. En concret, Trapero no va fer cap gest ni declaració d’aprovació i va explicar que els Mossos actuarien seguint els principis de proporcionalitat i que l’ús de la força seria moderat en cas que hi hagués persones vulnerables als col·legis.

Puigserver també ha explicat que a partir de l’aplicació del 155 ell va assumir les competències del conseller d’Interior, delegades pel ministre Ignacio Zoido, i les funcions de secretari general i de director general de la Policia, excepte les funcions operatives, que es van delegar en el nou cap dels Mossos, el comissari Ferran López. De fet, ha dit que el Ministeri confiava en els comandaments policials catalans, excepte Trapero, i per això no els van substituir per comandaments de Policia Nacional ni Guàrdia Civil.

Això ha servit a la defensa de Cèsar Puig poder confirmar que les funcions de l’exsecretari general d’Interior no eren equivalents a les del secretari d’estat de Seguretat, com pretén la fiscalia, i això feia que no tingués cap tipus de jerarquia o superioritat en la cadena de comandament sobre els Mossos d’Esquadra. Així, ha dit que el secretari general de la Conselleria d’Interior tindria les mateixes funcions que un subsecretari d’estat o un secretari general tècnic del Ministeri, i que es basaven en la gestió del pressupost i els recursos humans. Puigserver també ha explicat que Puig li va facilitar molt el traspàs de poders després del 155.

Puig i Soler no van interferir en els Mossos

Abans de Puigserver han declarat tres exalts càrrecs de la Conselleria d’Interior, l’exsubdirectora general de Recursos Humans dels Mossos, Maite Català, l’exsubdirector general d’administració i serveis dels Mossos, Frederic Ferrer, i un alt funcionari del departament quan el 2011 es va remodelar l’estructura, Xavier Gibert.

Tots tres han explicat que Cèsar Puig no tenia competències operatives sobre els Mossos d’Esquadra, sinó només pel que fa al pressupost i els recursos humans i materials. En el mateix sentit, han explicat que l’exdirector general de la Policia Pere Soler va confirmar totes les peticions de personal i horaris que els Mossos li van fer a partir del 20 de setembre.

Vídeos

Després dels testimonis s’han pogut veure diversos vídeos aportats per les parts. La fiscalia ha aportat diversos vídeos on es veu suposada connivència dels Mossos amb els votants de l’1-O. La fiscalia ha aportat un vídeo editat per l’entitat ultradretana Dolça Catalunya on es compara l’actuació de la policia catalana amb la Guàrdia Civil. En aquest i altres vídeos es veuen els antiavalots estatals actuant amb força mentre els mossos eren aplaudits i aclamats, conversaven amb els votants i marxaven sense intentar forçar l’entrada.

En un vídeo l’ARRO intentava empènyer la multitud, però finalment desisteix i marxa. En un altre, els antiavalots dels Mossos també es retiren després d’intentar apartar la gent quan un comandament de seguretat ciutadana els ho ordena.

El ministeri públic també ha aportat alguns àudios d’emissora dels Mossos on se sent com es demanava a les patrulles que informessin de la presència massiva de vehicles de Policia Nacional o Guàrdia Civil, i com algunes patrulles ho feien.

La defensa de Trapero ha mostrat fragments del documental ’20-S’ sobre aquella jornada a Economia on es veu la concentració multitudinària, la feina dels Mossos i el paper de Jordi Sànchez.

Amb la sessió d’aquest dimarts s’han acabat tots els testimonis previstos en el judici i també s’han reproduït tots els vídeos i àudios que han demanat les parts. Per aquest dimecres i dijous no es preveu sessió. El proper dilluns, dia 16, està prevista una breu sessió on les parts elevaran a definitives les seves conclusions provisionals o les modificaran, cosa que en el cas de la fiscalia és probable, ja que ha estat el ministeri fiscal el que va sol·licitar uns dies per poder-les presentar. La resta de la setmana següent no hi haurà sessions, i servirà per preparar els informes finals, que es presentaran a partir del dilluns 23.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut