El cap del Grup de Reserva i Seguretat (GRS), els antiavalots de la Guàrdia Civil, el 20-S del 2017 a la Conselleria d’Economia ha opinat aquest dilluns que els concentrats s’haguessin pogut allunyar de l’edifici amb una actuació policial a primera hora del matí. Segons ell, amb “mà esquerra i paciència” s’hagués pogut crear un perímetre al voltant dels vehicles policials, que van acabar destrossats. No obstant, ha admès que desconeixia que l’ANC i Òmnium feien crides a la mobilització des que es van conèixer els escorcolls.
El tinent B35974S, cap del grup 4 dels GRS de Barcelona, ha estat el primer testimoni d’aquesta setmana en el judici contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana i l’excúpula d’Interior. Segons ell, els Mossos haurien pogut actuar molt abans per evitar que els cotxes estiguessin tantes hores envoltats de manifestants. Respecte el passadís de voluntaris de l’ANC per fer entrar els detinguts i permetre la sortida de la comitiva judicial, ha explicat que va ser l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez qui el va proposar, i que civil Laplana “assentia”. El tinent es va negar a utilitzar aquest passadís perquè no estava reforçat per una línia policial, i va recomanar als caps de la policia judicial que no portessin els detinguts cap allà ni tampoc sortís la comitiva judicial.
Ha relatat que ja a primera hora va demanar als Mossos que enviessin la Brimo per prevenir problemes, i després va tornar-ho a fer en veure que no apareixien els antiavalots. La Guàrdia Civil portava deu agents de policia judicial i deu d’antiavalots per assegurar el compliment de l’escorcoll, però no tenien capacitat de fer retrocedir els centenars de concentrats. La preocupació va començar a pujar quan van veure que els concentrats envoltaven els cotxes i van recordar que hi tenien dues armes llargues, una de guerra i una altra d’antiavalots, a banda d’altre material policial.
Quan li va explicar el problema a Laplana, aquesta li hauria respost que traspassava la petició als seus superiors, però va opinar que no hi havia problemes d’ordre públic, tot i que ja s’havia tallat el trànsit i ja hi havia periodistes pujats als cotxes de la Guàrdia Civil. Davant d’aquesta resposta, el tinent li va demanar una actuació de 5 minuts d’unes poques desenes d’agents de la Brimo per enretirar una mica les 300 o 400 persones i poder aparcar els vehicles a l’aparcament subterrani de la Conselleria.
Ha admès que en el control de masses, una “guspira” pot encendre els ànims, però ha dit que s’hauria pogut fer a primera hora del matí amb “paciència i mà esquerra” perquè la gent majoritàriament era d’edat avançada. Preguntat per l’advocada de Laplana, Olga Tubau, el tinent ha dit que desconeixia que Òmnium i l’ANC estaven fent crides a la concentració davant d’Economia, i ha acabat reconeixent que no es podia descartar que l’actuació dels antiavalots hagués causat més problemes.
El tinent ha explicat que en tot el dia no van veure risc d’invasió de l’edifici, excepte a la matinada, quan els Mossos van haver de carregar. També ha assegurat que en cap moment va perillar l’escorcoll.
També a preguntes de Tubau, ha admès que ningú de la Guàrdia Civil va fer un anàlisi de riscos previ sobre la situació que es podia plantejar aquell dia en aquell escorcoll.