Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

El CAOC demana a Aragonès un canvi radical en les polítiques de protecció i promoció de l’occità

|

- Publicitat -

El Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) ha enviat una carta al president, Pere Aragonès, per demanar-li aturar i capgirar el que consideren una “reculada sense precedents” del Departament de Cultura en matèria de protecció i promoció de la llengua occitana.

Publicitat

En la missiva, l’associació occitanista exposa algunes qüestions que consideren “inacceptables” i que “van en la línia oposada” de la Llei de l’occità del 2010. Una de les crítiques té a veure amb la nova llei del català a l’escola, que “deixa desprotegida la llengua occitana”. Segons el president del CAOC, Francesc Sánchez i Garcia, “la nova llei fa amb l’occità el mateix que l’Estat espanyol amb el català: tractar-lo de llengua de segona”.

Sánchez explica que la nova llei no equipara el tractament del català a les escoles del Principat amb el de l’occità a les escoles d’Aran, sinó que, mentre estableix el català com a llengua vehicular als centres de Catalunya, en el cas de l’occità a l’Aran diu, que se n’haurà de garantir “l’aprenentatge i l’ús curricular i educatiu habitual”, sense fer cap esment al seu rol de llengua vehicular. “Això ja ha començat a tenir els primers efectes”, ha apuntat.

“Segurament per deixadesa o per descuit, per primer cop des de feia dècades, les escoles d’Aran han rebut unes instruccions de la Conselleria d’Educació que els diuen que la llengua vehicular a les escoles d’Aran ha de ser el català”. Per al CAOC, aquestes errades es deuen a “una manca de sensibilitat intolerable envers l’altra llengua pròpia de Catalunya”.

El CAOC també considera que la nova llei del català a l’escola era una ocasió perfecta per fer efectiu l’article de la Llei de l’occità de 2010 que fixa que “el coneixement de la realitat lingüística, històrica i cultural d’Aran, i la seva connexió amb la llengua, la història i la cultura occitanes” han de formar part del currículum educatiu de l’etapa obligatòria a totes les escoles de Catalunya. “Per què el vostre Govern no ha vist que la nova llei era una bona ocasió per reforçar la idea que l’occità, com a llengua oficial, ha de ser també present en l’ensenyament arreu del país?”, pregunta Sánchez.

Tria esbiaixada de les subvencions

L’altre punt de la carta enviada a Aragonès fa referència a la línia de subvencions de la Secretaria de Política Lingüística dedicada al foment de les activitats de promoció i ensenyament de la llengua i la cultura occitanes a Catalunya. En aquest aspecte, el CAOC denuncia una política “d’insuficiència pressupostària i de tria esbiaixada de les subvencions atorgades. “Per primer cop des de fa més de deu anys, al CAOC hem vist retallada dràsticament la subvenció que rebem per a l’organització de cursos de llengua occitana a Catalunya”, denuncia Sánchez a la carta. I des de Política Lingüística, se’ns ha insinuat oralment, han apuntat en el comunicat, que “la reducció per a les properes convocatòries de la quantitat atorgada encara serà superior”.

Et pot interessar  L'informe de Mossos diu que el mòbil de Pere Aragonès va ser espiat amb Pegasus sense l'aval judicial

Segons Sánchez, aquesta reducció “no és atzarosa”. Ha argumentat que mentre “el Departament de Cultura es troba en un moment d’expansió pressupostària, la línia de subvenció per a les activitats de foment de l’occità no s’ha incrementat en la quantitat necessària i suficient”. En aquest sentit, Sánchez manifesta que “no som els únics que hem sortit perjudicats de la darrera convocatòria. Projectes de país tan importants com la programació occitana del Barnasants, la revista Sapiéncia, o el projecte Ò.C. Brigada Internacional han estat incomprensiblement exclosos d’aquesta convocatòria”.

Exclusivitat de la varietat aranesa

La segona raó que, segons el CAOC, explica aquesta situació és que “el Departament de Cultura i la Secretaria de Política Lingüística han decidit apostar només per a aquells projectes centrats exclusivament en la promoció de la varietat aranesa, i no pas pel conjunt de la llengua occitana”.

Segons l’associació occitanista, això s’explica perquè des del Govern sembla que “no han cregut mai en la unitat de la llengua occitana. Volen fer amb l’aranès, sense dir-ho, el mateix que alguns partits espanyols intenten fer obertament de fa dècades amb el català a València o a les Illes Balears. El més trist és que una Conselleria de Cultura en mans d’ERC, partit a qui devem el reconeixement de l’occità com a llengua oficial a Catalunya, ara mantingui aquestes actituds, per perjudicar organitzacions i projectes com el CAOC”, han indicat.

En aquest context, el CAOC ha demanat a Aragonès “una reunió al més alt nivell” per reconduir unes polítiques que a l’entitat consideren “regressives” per a la llengua i la cultura pròpies d’Aran i del conjunt dels catalans.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut