Edició 2442

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de abril del 2025
Edició 2442

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de abril del 2025

Educació preveu 5.848 grups d’I3 i 1r d’ESO el curs que ve, 83 menys, quasi tots de la pública

Niubó diu que s’aprofitarà la baixa natalitat per reduir ràtios i tenir en compte la matrícula viva

|

- Publicitat -

La Conselleria d’Educació preveu que el proper curs, 2025-2026, hi hagi un total de 3.004 grups d’I3, 25 menys que els actuals (23 menys en l’escola pública i dos menys en la concertada). A 1r d’ESO, es preveuen 2.844 grups, 58 menys, tots de la pública, mentre que es mantindran a la concertada. Així, en total es preveuen 5.848 grups, 81 menys a la pública i dos menys a la concertada. La consellera, Esther Niubó, ha explicat que l’oferta té en compte la reducció d’alumnes per la baixada de la natalitat, però s’intenta aprofitar per reduir les ràtios i tenir en compte l’anomenada ‘matrícula viva’, els alumnes que arriben a una escola un cop començat el curs.

Publicitat

Educació preveu que a Infantil 3 entrin 55.955 alumnes, 1.252 menys que aquest curs, i a 1r d’ESO, 76.973, 5.194 menys que en aquest curs. En total, són 132.928 places en els cursos inicials d’escoles i instituts. Però la davallada d’alumnes supera els 30.000 alumnes en el total de l’ensenyament obligatori.

Taula amb la caiguda prevista d’alumnes i de grups tant a i3 com a 1r d’ESO per al curs vinent
Data de publicació: divendres 14 de febrer del 2025, 14:21
Localització: Barcelona
Autor: Guifré Jordan

Niubó ha explicat que es mantenen el 98% dels grups d’I3 i 1r d’ESO en la previsió de l’oferta final del curs que ve i ha afirmat que “no es tanca cap escola pública a Catalunya”.

En el procés d’inscripció de l’any passat per al curs actual es van preveure 2.090 grups d’I3 en centres públics, però finalment van acabar sent 2.119. En canvi, es van preveure 934 grups a la concertada que van acabar reduint-se a 910. Així, l’oferta final va pujar a la pública i va baixar a la privada, i el total va ser de 3.029 grups. Per això, el proper curs s’han ofert inicialment 2.076 grups d’I3 a la pública, però es preveuen que en seran 2.096, encara 23 menys que els actuals. A la concertada, s’han ofert inicialment 931 grups, però es preveu que caiguin fins als 908 finals, dos menys que els actuals. El total de grups oferts inicialment és de 3.007, però es preveu que finalment siguin 3.004, més del doble a la pública que a la concertada. És una tendència que s’ha accentuat els últims anys, on l’oferta final de la pública ha acabat sent superior a la inicial i l’oferta final de la concertada ha acabat sent inferior a la inicial.

Aprofitant la davallada demogràfica, però mantenint quasi tota l’oferta, el 93,2% dels grups d’I3 als centres públics començaran amb una ràtio de 20 alumnes o menys, un 2,5% més que el curs actual, i el 47,6% començaran amb 19 alumnes o menys. Als centres concertats, el 55,4% dels grups d’I3 tindran 20 o menys alumnes, 5 punts més que el curs actual. De fet, als municipis on se sap que la matrícula viva és important, es posen 17 alumnes a I3.

La reducció de ràtios de forma majoritària ja ha completat tot el segon cicle d’educació infantil i arriba a 1r de primària. A part de millorar l’atenció a l’alumnat, la mesura ha evitat el tancament de 63 grups a Catalunya. De fet, els centres concertats d’una sola línia que havien perdut el concert en algun curs, el podran recuperar si abaixen la ràtio, cosa que no passava fins ara. Així, podran oferir durant la preinscripció grups que havien perdut el concert. Si omplen prou places, podran recuperar-lo. Si no omplen, el mantindran sense concert.

Pel que fa a 1r d’ESO, l’oferta inicial a la pública l’any passat era de 1.950 grups, i van ser 1.955, mentre que a la concertada van ser 947 tant inicialment com finalment, xifra que es repetirà aquest curs. A la concertada, per la davallada demogràfica, s’ofereixen inicialment pel curs que ve un total de 1.887 grups, però es preveu que en siguin 10 més finalment. Així, el total de grups serà de 2.844, més del doble a la pública que a la concertada. En tot cas, Educació vol evitar els “grups bolet” a causa de la matrícula viva i per això mantenen l’oferta per sobre de la davallada demogràfica.

Et pot interessar  USTEC insta Niubó a aprofitar la caiguda de la natalitat per baixar ràtios en lloc de "desmantellar" l'escola pública

Niubó ha recordat que els centres concertats tenen autoritzacions plurianuals i per tant tenen dret a oferir les mateixes places que tenen autoritzades, tot i que majoritàriament després no les acaben omplint.

Centres nous

Pel que fa a centres educatius nous, n’hi haurà tres: l’Institut Nou de Vic, pel trasllat dels ensenyaments de l’Institut de Vic, i l’Escola Sant Jordi i l’Institut Sant Jordi de Navàs (Bages), pel trasllat dels ensenyaments de l’actual Institut-Escola Sant Jordi. A més, hi haurà set nous instituts-escola, sumant un total de 125 a tot Catalunya, ja sigui per fusió o integració amb altres centres: la Flor de Maig, Els 30 Passos, el Canyelles i l’Enric Granados, a Barcelona, i el Viladecans, Sant Pol de Mar i Bellver de Cerdanya.

Així mateix, durant el 2025 acabaran les grans obres de nova construcció o ampliació de sis centres: l’escola El Roser-ZER Plaurcén, al Poal (Pla d’Urgell); els instituts-escola Castell d’Òdena (Anoia), Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), Sant Pol de Sant Pol de Mar (Maresme), i Pic del Vent-El Calderí de Caldes de Montbui (Vallès Oriental); i l’institut Montserrat Colomer de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat).

Planificació

Segons Niubó, la planificació del curs que ve preveu l’oferta educativa existent, tenint en compte l’històric de matriculacions a cada centre i municipi i la possible matrícula viva, que aquest curs ha estat d’uns 12.000 alumnes. Es vol afavorir l’equitat i reduir la segregació escolar, evitant la sobreoferta, sobretot a la concertada, cosa que afavoreix la concentració d’alumnat vulnerable en determinats centres públics. Aprofitant la davallada demogràfica, es continuarà reduint la ràtio de molts grups. D’octubre a febrer s’han dut a terme 160 taules mixtes de planificació i 225 reunions amb els diferents municipis.

Per quart curs consecutiu s’implanten les motxilles escolars a l’alumnat vulnerable i es completa a tota l’ESO. Així, afecta els alumnes d’educació infantil, 1r de primària i tota l’ESO, 157.000 alumnes en total, 119.000 de centres públics i 38.000 de concertats. En total, es destinaran 83 milions d’euros, 45 a centres públics i 37 a concertats.

Dates de la preinscripció

La preinscripció escolar d’infantil i primària per al curs 2025-2026 serà del 12 al 26 de març, mentre que a l’ESO anirà del 14 al 26 de març. La llista de sol·licituds amb la puntuació provisional es publicarà el 24 d’abril i des d’aquell dia fins al 29 es podran presentar les reclamacions. El sorteig del número de desempat serà el 8 de maig i un dia després es publicarà la llista de sol·licituds ordenada. Finalment, el 16 de juny es coneixerà la llista final d’alumnes amb plaça assignada. Niubó no ha volgut concretar el dia d’inici del curs perquè primer s’ha de parlar amb els sindicats de mestres.

Publicitat

Clica l'icona i subscriu-te al canal de Whatsapp

Tota l'actualitat al teu mòbil!

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí