Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024
Edició 2255

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de setembre del 2024

Duch confia en aconseguir “a curt termini” l’ús del català al PE: “És un pas important mentre esperem l’oficialitat”

El conseller diu que la carta d’Albares afegeix “pressió” per obrir el debat a la Mesa

|

- Publicitat -

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, confia en aconseguir “a curt termini” la majoria per permetre l’ús del català al Parlament Europeu. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, Duch ha afirmat que aquest seria un “pas important” mentre s’espera l’oficialitat a la Unió Europea, que és un procés “més complicat” pel que cal “picar pedra” perquè cal la unanimitat dels 27 estats membres. Pel que fa a l’ús als plenaris, que només depèn d’una majoria a la Mesa del Parlametn Europeu, ha dit ser “optimista”, i ha remarcat que la recent cara del ministre José Manuel Albares afegeix “pressió” per obrir el debat. Tot i que no ha volgut posar terminis, ha parlat d’assolir les majories “en mesos o un any”.

Publicitat

“Els telèfons s’aixequen, i més que s’aixecaran”, ha destacat sobre la feina que la seva conselleria i el ministeri d’Exteriors espanyol estan fent per aconseguir l’ús del català a l’Eurocambra i la plena oficialitat a la UE. “Això no es queda en un carta”, h a remarcat.

En aquest sentit, ha recordat que la possibilitat de fer servir el català ja “existeix” als consells de ministres de la Unió Europea, a la Comissió Europea o al Comitè de les Regions.

Acció Exterior

Duch, alt funcionari europeu durant dècades, ha remarcat en l’entrevista que “tothom” ha d’influir i “defensar els seus interessos” a Brussel·les i “no es tracta tant de qui és govern local, regional o nacionals” sinó de “si et mous com t’has de moure”. Així, ha recordat que la Generalitat té “marge” per influir i participar de la presa de decisions, en mecanismes com el del consell de ministres de la UE que, ha admès, en el passat potser no s’han utilitzat prou.

Et pot interessar  El TJUE es pronuncia dijous sobre la negativa de l'Eurocambra de Tajani a acceptar Puigdemont i Comín com a eurodiputats

En tot cas, ha insistit que les delegacions a l’exterior del Govern es “consolidaran” i treballaran en el marc de la Constitució i les seves competències, “sense ideologies”, com ja va apuntar en la seva compareixença a la comissió parlamentària d’Unió Europea i Acció Exterior.

Duch ha destacat que vivim en un món cada vegada més complex i ha celebrat que el president espanyol, Pedro Sánchez, viatgés a la Xina i tingués en l’agenda evitar les sancions en forma d’aranzels al sector porcí com a represàlia a la voluntat europea d’imposar aranzels als cotxes elèctrics xinesos. Així, ha recordat que el sector porcí català té una gran rellevància econòmica i empresarial i representa prop del 80% de les exportacions espanyoles.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut