El Departament de Drets Socials preveu desplegar fins a finals d’any 330 noves places de Servei d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR), popularment conegut com a centre de dia. Suposa ampliar un 80% l’oferta pública, passant de les actuals 411 places a haver-ne 741. L’ampliació del servei afectarà 24 municipis petits i mitjans d’arreu de Catalunya, quinze dels quals disposaran de places públiques per primera vegada. El conseller Carles Campuzano ha presentat la planificació aquest dissabte en una visita a Cubelles (Garraf), on es destinaran 25 de les 330 noves places. “Estem reforçant la qualitat de vida d’una societat on cada vegada tindrem més persones grans”, ha ressaltat Campuzano.
El conseller ha destacat que les places de SAIAR s’assimilen a les de centre de dia convencional, amb la diferència que ofereixen també zones complementàries per a tallers i serveis de caràcter ambulatori i a domicili, en funció de les necessitats dels usuaris. Les places s’adrecen a persones majors de 65 anys, i les assignen els Serveis Socials de cada Ajuntament.
De les 330 noves places, 159 seran per a municipis de baixa densitat demogràfica de la demarcació de Barcelona, 75 de Lleida, 60 de les comarques gironines, 16 de Tarragona i 20 de les Terres de l’Ebre. El Departament no ha precisat el detall dels pobles que se’n beneficiaran perquè hi ha convenis que encara estan en procés de negociació. Només ha transcendit el cas de Cubelles, on s’ha fet la presentació del nou pla perquè és un dels municipis amb més places assignades.
Campuzano sí que ha precisat que, del conjunt de la nova oferta de SAIAR, hi haurà 15 ajuntaments on el servei s’instaurarà per primera vegada en equipaments municipals, fet que evitarà els desplaçaments que ara han de fer molts usuaris de centres de dia per anar a altres municipis. Els altres 9 ajuntaments beneficiaris d’aquestes noves places seran pobles on ja existeix el servei i s’aposta per ampliar-lo.
“Estem molt contents de posar en marxa un increment del 80% de places, però mantenim el repte enorme de poder reduir a la meitat la llista d’espera”, ha admès Campuzano, que ha assegurat que el Govern s’ha marcat aquest propòsit amb el pressupost recentment aprovat. El conseller també ha retret al govern espanyol un “problema greu d’infrafinançament” en les polítiques d’atenció a la dependència: “El sistema actual de l’Estat no és sostenible, i ni els ajuntament ni la Generalitat podem afrontar les llistes tots sols”.
En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que “cada vegada faran falta més serveis per atendre les persones grans”, i ha recordat que aquest 2023 comença la jubilació de la generació ‘Baby Boom’. “És la generació més nombrosa de catalans, i això determinarà la transformació de la nostra societat els propers 30 i 40 anys”, ha advertit Campuzano, tot ressaltant el valor de serveis com el SAIAR, “que ajuden a mantenir la qualitat de vida, mantenen la gent gran activa i vinculada a la comunitat, i també permeten detectar necessitats sobrevingudes”.
25 places a Cubelles
En el cas de Cubelles, l’alcaldessa Rosa Fonoll ha celebrat que el municipi estigui a les portes d’estrenar un servei públic de centre de dia, sense haver de derivar els veïns al servei que es presta a Vilanova i la Geltrú des de l’Hospital Sant Antoni Abat. Fonoll ha destacat que “es trencarà un model hospitalari” per passar a un centre que estarà al centre del poble, “on els usuaris se sentiran com a casa gràcies a una decoració més confortable i al caliu humà de treballadors de l’Ajuntament”.
A part del desplaçament, l’alcaldessa també ha aplaudit que el nou model d’atenció diürna suposarà passar d’una atenció de dos dies setmanals a un servei diari. El poble disposarà de 25 places de SAIAR que s’ubicaran a diferents sales del Centre Social, amb previsió que estiguin en marxa a l’octubre. Tindran preferència els veïns que ara van al centre de dia de Vilanova. La resta, seguiran la llista d’espera elaborada per Serveis Socials.
La regidora de Gent Gran, Alexandra Corvillo, ha recordat que feia quatre anys que l’Ajuntament reclamava disposar d’aquest servei al poble, especialment d’ençà de l’esclat de la covid, “quan es va demostrar que és necessari canviar el model d’atenció a les persones grans”. “Fins ara no es fomentava l’autonomia ni el dret a decidir de la gent gran, i ara hem de tendir a una avaluació integral de les persones on es tingui en compte els factors físics però també els emocionals i socials”, ha afegit.