El portaveu nacional de Demòcrates, Antoni Castellà, aposta per una remodelació del Govern per atraure “el millor talent de cada sector”. És el que el partit anomena com a “govern d’emergència nacional” per afrontar els reptes del país i “preparar l’embat final per la independència”. En un missatge a través d’un vídeo, Castellà afegeix sobre la possibilitat de convocar eleccions al Parlament que “només té sentit si és per obtenir una majoria parlamentaria disposada a donar compliment al mandat de l’1-O i aixecar la suspensió de la declaració d’independència del 2017, per la via unilateral i de la insubmissió col·lectiva”. Demòcrates forma part del grup parlamentari d’ERC al Parlament.
Una altra de les propostes que Demòcrates posa sobre la taula és coordinar aquest Govern d’emergència nacional i el Consell per la República amb l’Assemblea de Càrrecs Electes i les entitats sobiranistes. S’hi refereix com un espai per formular el “desbordament democràtic” a l’estat espanyol i assenyala que, a diferència de la tardor del 2017, aquesta vegada el desbordament no ha de ser únicament social sinó també institucional “per tal d’impossibilitar el bloqueig de la república independent per part de l’estat espanyol”.
Demòcrates fa una crida a formar un govern d’emergència nacional “de la confluència de les millors persones del teixit productiu, social, educatiu i científic per afrontar el reptes com a país i preparar l’embat final per a la independència”. Cal atraure en la primera línia política, segons la formació liderada per Castellà, “el millor talent de cada sector”, entès com una voluntat de servei al país, de responsabilitat i generositat.
La formació defensa el seu plantejament amb l’objectiu de superar la crisi actual “enfortits i assolir la independència” i insta el president Torra, les entitats socials, empresarials i polítiques a buscar un consens per la unitat d’acció “situant les persones per davant dels interessos econòmics i sent lleials al mandat democràtic del referèndum del 2017”.
I és que, segons Castellà, “la independència ha passat de ser un mandat polític a un deure ètic vers el benestar de la ciutadania”.