La setmana al Tribunal Suprem serà atípica, ja que els permisos donats als presos que van aconseguir escó a les eleccions del 28-A farà que les sessions no comencin fins dimecres. Després d’una petició de les defenses, el Suprem ha donat permís a Junqueras, Romeva, Rull, Turull i Sànchez per anar personalment al Congrés i al Senat dilluns per complimentar els tràmits de presentació de les credencials i la declaració d’activitats i de bens.
Prèviament, ja els havia autoritzat a assistir a les sessions constitutives de les cambres. El tribunal va acordar que poguessin anar a prendre possessió als hemicicles, tot i oposar-se a
deixar-los en llibertat i també a tramitar l’autorització a les Corts (suplicatori) per continuar amb el procediment, tal com demanaven les defenses. Ara bé, no ha accedit a la petició de la defensa de Junqueras i Romeva d’allargar la sortida de dimarts per celebrar reunions o rodes de premsa.
Els cinc presos electes hauran d’anar als respectius hemicicles “degudament custodiats”. De fet, el Congrés preveu que tinguin llibertats de moviments a l’hemicicle aquell dia, tot i que les portes que donen accés a la sala estaran custodiades per agents. Mentrestant, les defenses han presentat un recurs perquè el permís no es limiti només a les sessions constitutives, sinó que dies abans també puguin fer els tràmits previs a les dues cambres, com al resta de diputats i senadors, com la presentació de credencials. En el cas de Junqueras i Romeva, també han demanat poder fer reunions de treball i assistir a compromisos de comunicació pública i premsa.
Dimecres, els 13 últims testimonis
La primera sessió del judici de la setmana serà dimecres, que arrencarà amb la declaració dels últims 13 testimonis, que completaran la llista d’uns 500 que han passat pel judici en les últimes setmanes. Tots ells estaven citats inicialment per dilluns, però el permís donat als presos per anar a les cambres a presentar les credencials n’ha retardat la compareixença. Es tracta de testimonis demanats per les defenses de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.
A petició de l’expresidenta del Parlament, compareixerà Jordi Martínez, que forma part del Departament de Comunicació del Parlament i per haver presenciat part dels fets dels que és acusada Forcadell. També va ser secretari de l’ANC d’abril del 2012 a maig del 2014. A més, la mateixa defensa ha demanat la compareixença de Ricard Gené, que va formar part del secretariat de l’entitat independentista durant el temps que Forcadell en va ser presidenta.
També declararan com a testimonis, a petició de l’exconsellera Dolors Bassa, el director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya en relació al projecte tecnològic ‘Connectat al Voluntariat’, el servei ‘Crides de voluntariat’ i el ‘Cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya’. A més, està prevista la declaració de la cap del Servei de Programació i Dinamització d’Activitat de la Generalitat, Rosa Maria Sans, en relaciío amb l’autorització d’activitats lúdiques l’1-O a centres cívics, i del director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Enric Vinaixa, pel seu coneixement de la convocatòria i tramitació de la vaga del 3 d’octubre del 2017 i els serveis mínims que es van dictar.
Per la defensa de l’exconseller de Justícia Carles Mundó, compareixeran com a testimonis la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, que està processada per l’1-O pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona; l’exdirector de Serveis del Departament de Justícia, Àngel Cortadelles; la cap del servei de Gestió Pressupostària de la Direcció de Serveis del Departament de Justícia, Immaculada Baucells, i la cap del servei de Contractació de la conselleria, Sara Molina.
La defensa de l’esconsellera de Governació Meritxell Borràs ha sol·licitat la declaració com a testimonis de la directora de Serveis del departament en el període que Borràs va ocupar el càrrec, Josefina Valls, i l’advocat en cap de la conselleria en el mateix període, Xavier Uriós.
La llista de testimonis la tancaran dos de demanats per la defensa de l’exconseller d’Empresa Santi Vila. Es tracta del secretari general del departament en el moment dels fets, Pau Villòria, i el director de serveis d’aquell moment, Josep Solà, perquè expliquin les directrius, accions i contractacions fetes per la conselleria per a l’organització i celebració de l’1-O.
Proves pericials
Un cop acabats els testimonis, començarà la fase de les proves pericials. Entre aquestes, hi haurà la citació de tres funcionaris d’Hisenda per part de la fiscalia per una pericial sobre el presumpte ús de fons públics destinats a l’organització, preparació, logística, finançament i execució del referèndum. També un informe aportat per l’advocacia de l’Estat de la Intervenció General de l’Estat a sol·licitat del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. Compareixerà la seva autora, la subdirectora general d’Estudis i Coordinació de la Intervenció General, Mercedes Vega.
Per part de les acusacions, també s’han demanat tècnics de la Societat Estatal de Gestió Immobiliària del Patrimoni i d’Ibertasa per valorar els locals que es van utilitzar com a centres de votació l’1-O. La fiscalia també ha sol·licitat la compareixença de dos agents de la Guàrdia Civil per tractar sobre l’anàlisi dels documents confiscats a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó als seus despatxos durant els registres del 20 de setembre del 2017.
La defensa de Junqueras i Romeva han demanat una pericial mèdica consistent en un informe sobre les lesions patides pels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.
L’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, ha demanat com a prova “filològica” la traducció al castellà d’un informe sobre la comissaria dels Mossos d’Esquadra, mentre que la fiscalia ha inclòs la traducció d’una entrevista de l’exconseller d’Interior.
Cuixart: “Resistència no violenta”
Per la seva banda, la defensa de Cuixart ha demanat que compareguin el doctor en Sociologia i professor de la Universitat de Notre Dame d’Indiana (EUA), John Paul Lederach, i el doctor en Història i llicenciat en Sociologia, Jesús Castañar, per ratificar un informe pericial sobre “l’anàlisi estratègic del procés centrat en l’aportació de Cuixart i Òmnium sota la perspectiva de la resistència no violenta”. La defensa, a més, presenta aquest informe com a “contraprova de resposta als informes policials” proposats per la Fiscalia.
La defensa del president d’Òmnium i també la de Dolors Bassa també ha demanat que compareguin dos pèrits informàtics. Per part del primer, per ratificar la titularitat i la gestió del web www.pactepelreferendum.cat. I per part de l’exconsellera, per ratificar l’autenticitat de la reemissió d’un correu electrònic massiu enviat abans de l’1-O per una direcció general del departament i la resposta per correu de les peticions de centres per fer diverses activitats festives la nit del 30 de setembre a l’1 d’octubre del 2017.
L’advocat de Bassa també ha sol·licitat una pericial per ratificar un informe sobre el possible valor d’ús per arrendament dels immobles on es va fer el referèndum de l’1-O.