El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha presentat aquest dissabte l’Escola de Formació Guillem Agulló com una via per instruir i “mobilitzar la intel·ligència col·lectiva”. Cuixart, que també és el director del centre, ha explicat que pretén “enfortir-nos col·lectivament com a activistes i fer-ho com a moviment d’emancipació”, perquè “aquest país s’ha forjat en la lluita no violenta” i, a parer seu, “només amb la formació podrem avançar”. Aquesta iniciativa vol ser un espai d’aprenentatge teòric i pràctic per a l’enfortiment democràtic i per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics. La presentació s’ha fet al Parc de l’Espanya Industrial, on han participat una quinzena d’entitats juvenils i els pares del jove antifeixista.
El tret de sortida de l’Escola de Formació Guillem Agulló serà el pròxim 20 de novembre amb la primera Jornada de debat, reflexió i de formació en eines bàsiques per a activistes que se celebrarà a Barcelona. El seu director ha destacat que aquesta iniciativa és una “aposta decidida per la formació i l’empoderament, que beu de la democràcia”. A més, ha emfatitzat que té la seva “matriu” en la “lluita no violenta”.
Cuixart ha explicat que l’escola porta el nom de Guillem Agulló com a “homenatge” als seus valors, “el compromís insubornable, l’entrega a una causa que vol transformar el món encara avui i la convicció profundament antifeixista contra els discursos de l’odi, que avui segueixen alimentant l’extrema dreta”.
En la presentació hi han participat els pares de Guillem Agulló, Carmen Salvador i Guillem Agulló, que han destacat la vigència dels valors defensats pel seu fill. “Hi ha molta gent jove que se sent identificada amb Guillem, amb la seva lluita antifeixista, antiracista i de consciència nacional”, ha considerat el pare de l’antifeixista. En el mateix sentit s’ha expressat la mare d’Agulló, que ha assegurat: “quan l’assassinaren no ens podíem pensar que Guillem seria llavor, una llavor que ha fructificat”.
A l’acte també hi han intervingut David Fernàndez i Jordi Muñoz, dos dels coordinadors de l’Escola de Formació. Muñoz ha explicat que per ell la mort d’Agulló “va representar l’entrada en la consciència política sense marge per la innocència”. També ho va viure així Fernàndez, que davant el seu assassinat ha tornat a proclamar el jurament de Mauthausen: “mai més, enlloc, contra ningú”.
Entre els que han participat en la presentació de l’escola hi ha una quinzena d’entitats juvenils polítiques, sindicals i socials dels Països Catalans com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, Jovent Republicà, la Joventut Nacionalista de Catalunya o Arran. Els seus portaveus han explicat per què és important la formació i impulsar projectes com l’escola de Formació Guillem Agulló perquè el seu llegat no caigui en l’oblit.
L’acte de presentació ha començat amb l’actuació de Xavi Sarrià, que ha interpretat la cançó ‘Que no s’apaguen les estreles’ de la banda sonora original de la pel·lícula ‘La mort de Guillem’ acompanyat de Xiomara a la guitarra. L’acte s’ha clos amb un vermut musical amb l’actuació musical d’Ebri Knight.
Espai de formació per a l’enfortiment democràtic
L’Escola de Formació Guillem Agulló vol ser “un espai d’aprenentatge teòric i pràctic per a l’enfortiment democràtic i per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics”. També treballarà per a l’empoderament de la societat civil; per fer front a l’amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme, que posen en risc la cohesió social, i per generalitzar les eines de la lluita no violenta i de l’exercici de la desobediència civil.
Les inscripcions a les xerrades i tallers de l’Escola de formació Guillem Agulló ja estan obertes al web escolaguillemagullo.cat .
Formació, formació, formació i lluita. I que floreixin milers de Guillems! Ja la tenim aquí: https://t.co/dkp4mH3kOe! pic.twitter.com/Ek2icAXGZv
— Jordi Cuixart (@jcuixart) October 16, 2021