Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024
Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024

Cuixart, el “tsunami democràtic” impossible d’aturar

El president d’Òmnium contesta la Fiscalia amb la història de la cohesió social a Catalunya, el mur infranquejable de l’autodeterminació i algunes llonganisses

|

- Publicitat -

“Òmnium té 140.000 socis. I és un honor presidir aquesta entitat i que alguns companys -presos polítics com jo- també en siguin socis”. Així ha començat la defensa del president d’Òmnium Jordi Cuixart, empresonat des del 16 d’octubre de 2017, i acusat de rebel·lió, sedició i organització criminal per ser una de les veus referents del dret a l’autodeterminació de Catalunya. Clar i concís. En protecció de la llengua catalana com a eina de cohesió social i cultural, Cuixart ha començat la seva defensa lloant la tasca històrica de l’entitat amb més de 50 anys d’història i de reconeixement cultural.

Publicitat

“Sóc independentista i amb sentiments republicans”, ha sentenciat. Alhora, el president d’Òmnium assegura que “és un pres polític, no un polític pres”. Cuixart, també ha volgut deixar palès que la seva “prioritat” no és sortir de la presó, sinó “seguir defensant el dret a l’autodeterminació de Catalunya”. A més, ha constatat que la funció de l’entitat cultural és “que els polítics escoltin la veu de la ciutadania; i ho seguirem fent”.

En un moment determinat de la defensa, el fiscal Jaime Moreno, li ha recriminat a Cuixart que en mails de l’entitat es parlés de “llonganisses” i d’una campanya que apel·lés el “tsunami democràtic” per defensar la campanya ‘Crida a la democràcia’. Ha estat en aquest moment que Cuixart ha reivindicat aquest mateix “tsunami democràtic” perquè, ha assegurat, “volem més democràcia per a Catalunya, Espanya i, tant de bo per tot el món”. Respecte a “les llonganisses”, Cuixart ha dit que, en mails de caràcter intern, utilitzaven aquesta expressió de tant en tant, “col·loquialment”.

“Els drets es guanyen reivindicant més drets”

Et pot interessar  Irídia i Òmnium Cultural denuncien les tortures que les germanes Serra van patir a Via Laietana entre 1977 i 1982

“El dret a l’autodeterminació de Catalunya es guanya votant”, ha reiterat el pres polític. Més tard, Cuixart ha reconegut que no renunciarà “mai” a exercir els seus drets fonamentals. “Ni vull, ni puc”, ha afegit. “Amb la nostra actitud militant, pacífica i serena farem discurs de disconformitat”, ha subratllat. De fet, el president ha afegit que “quan ens van empresonar a mi i a Sánchez, ens vam convertir en referents” encara que el president cultural ha assegurat que “no ho érem”.

20-S, “una convocatòria espontània”

Si bé la primera convocatòria a mitjans la va fer ‘El Mundo’ explicant què passava a La Rambla davant de la Conselleria d’Economia, Cuixart relata que la gent va començar a protestar i “un cop vam arribar vam decidir assumir la convocatòria per a garantir el dret a l’autodeterminació”.

A més, Cuixart ha sentenciat “no hi va haver violència. No ho dic jo, ho diuen tots els mitjans”. Mostrant el seu rebuig dels “danys” dels cotxes de la Guàrdia Civil, el líder ha assegurat amb un somriure que té “molt respecte” per a tots els treballadors públics i el mobiliari urbà, però “per més que seguim parlant dels cotxes són els que són”, contraposant la violència de l’1-O i els danys dels col·legis electorals per part de la policia espanyola. El president ha conclòs que “la gent a Catalunyna refusa de les actituds violentes. Jo sóc antimilitarista, no m’agrada la violència”.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut