El diputat de Junts i advocat Jaume Alonso-Cuevillas descarta que Junts proposi un relleu temporal a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, com reclama la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés. “Seria blanquejar una situació d’absoluta excepcionalitat. ERC ha suspès la presidenta perquè ha volgut, és una decisió política”, ha afirmat en una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’. Segons Cuevillas, la “suspensió exprés” de Borràs el 28 de juliol volia tapar els acords de la taula de diàleg del dia anterior. Uns acords que, per al diputat de Junts, suposen la renúncia a la unilateralitat i l’acatament del marc legal.
En aquest sentit, prèviament a l’entrevista, Cuevillas ja havia argumentat amb pèls i senyals com la suspensió de Borràs “no té cap suport jurídic; és una decisió política, injusta i partidista”. En un enfilall a Twitter, el diputat assegura que l’aplicació de l’article 25.4 del Parlament en el qual es van basar els membres de la Mesa per apartar Borràs es va aplicar incorrectament, recordat que “va ser un precepte impulsat per la CUP i acceptat transaccionalment per Junts pel Sí al mateix Ple, sense comptar amb el vistiplau dels lletrats”.
Es tracta d’un precepte no només contrari a la Constitució Espanyola, sinó també a tots els Tractats i Convenis Internacional i Europeus en matèria de Drets Fonamentals que consagren la presumpció d’innocència i el dret de participació política. pic.twitter.com/Bsz37PaIHD
— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) August 4, 2022
Tots ells coincideixen que el precepte és contrari a la Constitució i al Dret Internacional.
Veieu l’informe elaborat pel llavors lletrat major del Parlament Joan Ridao en data 17 de juliol del 2018: pic.twitter.com/zMGex25nOX— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) August 4, 2022
Per contra, el 25.4 disposa la suspensió immediata per la Mesa “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció”, afegint que si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut del Diputat.
— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) August 4, 2022
Al mateix fil, Cuevillas és molt clar sobre aquest assumpte: “És una decisió política perpetrada a les vigílies del període estival amb l’intent d’aconseguir que l’agost faci oblidar la gravetat del tema”. També s’ha dirigit directament a ERC, a qui ha retret que la seva estratègia per intentar obtenir la derogació de la sedició “no es produirà”. “Ens acostem a un final de cicle”, ha etzibat.
En el cas d’Esquerra, podria també jugar l’intent de tapar la rendició de la Taula de Diàleg del dia anterior a Madrid.
— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) August 4, 2022
L’estratègia d’ERC passa –així ho han explicitat els principals dirigents de la formació– per obtenir la derogació de la sedició abans de final d’any, fet que, com tothom sap –i tant de bo m’equivoqui–, no es produirà.
Ens acostem a un final de cicle.
— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) August 4, 2022
Preguntat per si Junts hauria de trencar el Govern, el diputat de Junts no ha volgut donar la seva opinió perquè, segons ha dit, els membres de l’executiva van assumir el compromís de no pronunciar-s’hi. Però ha afegit que detecta “molta indignació” entre les bases del partit pel que ha qualificat com a “atac a la línia de flotació” de l’acord de govern.
No li sorprèn però que els consellers de Junts no hagin expressat públicament el seu malestar ja que, segons ha dit, els consellers han de seguir fent la seva feina i no seria lògic que anessin criticant.