La Coordinadora Antimonàrquica de les comarques gironines crida l’independentisme a mobilitzar-se per convertir la visita de Felipe VI en una “gran confrontació pacífica” contra la corona. Asseguren que l’entrega dels Premis FPdGi, que se celebraran dimecres a Caldes de Malavella (Selva), és una nova “agressió” però també l’oportunitat per demostrar que el país “no està agenollat ni vençut”.
“Unim esforços i demostrem la nostra força per derrotar la monarquia hispànica; dimecres hi haurà una gran batalla a Caldes, una mobilització no violenta, però al mateix temps, combativa”, assegura el portaveu de la plataforma, Quim Tell, qui va ser detingut el juny durant una protesta contra la corona.
Sota el paraigües de la Coordinadora Antimonàrquica s’apleguen 21 entitats, sindicats i partits polítics. Entre d’altres, Òmnium, l’ANC, el Consell per la República (CxR), ERC, JxCat, la CUP, l’Adac, l’Ateneu 24 de Juny, la IAC, la Intersindical, el SEPC, el col·lectiu La Forja, el casal independentista El Forn o el moviment Seguim 1714.
Doble objectiu: boicotejar la gala i refer l’unitat
La concentració d’aquest dimecres s’ha convocat a les sis de la tarda a l’avinguda Doctor Furest de Caldes de Malavella, una hora abans que comenci l’entrega dels Premis FPdGi. Des d’aquí, la Coordinadora Antimonàrquica assegura que l’objectiu és anar caminant fins a intentar arribar a l’hotel Camiral del PGA, on se celebrarà la gala, amb intenció de boicotejar-la.
Per part dels partits, les tres caps de llista al Congrés per Girona al 23-J han fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se aquest dimecres a Caldes. “No és cap novetat dir que som republicans i que, per tant, el rei no és benvingut; ell ho sap i si ve és una provocació descarada”, ha afirmat la cap de llista d’ERC, Montse Bassa.
La diputada també ha remarcat que dins “la resposta unitària” que hi haurà contra la monarquia s’hi apleguen “organitzacions independentistes, socials i partits polítics” (en referència a tots els qui formen part de la coordinadora). Per això, Bassa ha reclamat que aquest sigui “el pas inicial i sense retorn de la unitat i la lluita que volem tant nosaltres com el poble, per demostrar que anant junts podem donar un clar missatge davant d’Espanya”.
La cap de llista de JxCat, Marta Madrenas, ha criticat que la monarquia “corrupta i delictiva” és hereva del franquisme. Pel que fa a Felipe VI, i al paper que el monarca va tenir després de l’1-O, ha dit que els catalans “de cap manera ens podem sentir representats per un rei que no va estar a l’altura en moments d’exigència de drets fonamentals per part de la ciutadania de Catalunya”. “En comptes de mostrar-se conciliador, encara va instar més aquell ‘A por ellos'”, ha afirmat Madrenas.
La cap de llista de la CUP, Mireia Vehí, ha definit la monarquia com el símbol “de la corrupció i de la vergonya als Països Catalans”. Com Madrenas, Vehí ha criticat que després del referèndum Felipe VI “va gosar sortir a amenaçar els catalans” i ha posat en relleu que “els borbons no s’atreveixen a venir a Girona”, com ho demostra que l’entrega dels Premis FPdGi “va canviant de lloc” (perquè s’han fet a Vilablareix, a Barcelona i ara, a Caldes).