La ‘llei trans’ s’ha aprovat definitivament al Congrés dels Diputats aquest dijous, 16 de febrer, després que el Senat incorporés unes modificacions mínimes que, a la pràctica, no han alterat el contingut ni el plantejament del text. La llei elimina els requisits actuals (2 anys d’hormonació i un informe mèdic) per canviar el sexe al DNI, establint que serà suficient amb què les persones majors de 16 anys presentin la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. L’aprovació de la llei arriba després de mesos de disputa entre els socis del govern espanyol, que finalment s’han posat d’acord per aprovar el text, tot i que sense el vot de l’exvicepresidenta Carmen Calvo, que ha tornat a trencar la disciplina de vot del PSOE i s’ha abstingut.
La llei, que ha estat avalada per la majoria progressista del Congrés, reconeix la lliure autodeterminació de gènere per als majors de 16 anys, mentre que dels 14 als 16 anys també ho permet, sempre que els pares acompanyin el tràmit; en el cas dels menors d’entre 12 i 14 anys, es requerirà la intervenció de la justícia. Les persones més petites de 12 anys, de moment només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis. En cas que es produeixi una disputa, la llei fixa que qui prengui la decisió sigui un jutge.
Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l’orientació sexual de les persones. Com que la nova llei, de fet, deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, elimina els tràmits o qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis.