Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

Els comuns demostren una vegada més les seves ànsies d’aliar-se amb el PSC més espanyolista de la història

Conviden ERC a "reflexionar" sobre la millor manera d'assolir el finançament just, tot i que tant el PSC com el PSOE han rebutjat la proposta dels republicans d'un concert econòmic, que és la més justa

|

- Publicitat -

Els comuns tornen a demostrar el seu i ànsies d’aliar-se amb el PSC més espanyolista i menys catalanista de la història, mentre defensen el suposat progressisme dels socialistes, però no pas el d’ERC. Els de Jéssica Albiach han sortit en tromba per a carregar contra els republicans després que ERC hagi collat el PSC per a fer un “pas clar i decisiu cap al finançament just” que Catalunya necessita si vol assolir un pacte d’investidura; arran del nou ultimàtum d’ERC, el portaveu dels comuns Joan Mena ràpidament ha convidat a ERC a “reflexionar” sobre de “quina manera ens apropem més al sistema de finançament just que necessita Catalunya, amb un acord progressista o amb una repetició electoral?”.

Publicitat

Els republicans han avisat aquest dilluns que sense “un pas clar i decisiu” en finançament “no hi haurà cap acord d’investidura” amb el PSC, paraules que no han agradat gens als de Jéssica Albiach. Els mateixos comuns que fan dir-se progressistes i que rebutgen les polítiques de Junts, però no pas els macroprojectes o la política econòmica del PSC, més alineada amb les de la formació independentista que no pas amb les seves.

Fins i tot Mena ha tingut la barra de subratllar durant la roda de premsa d’aquest dilluns que pels comuns és “importantíssim” que Catalunya tingui un sistema de finançament “just”, però ha matisat que “després ja es posaran d’acord en quines són les millors fórmules”. La fórmula proposada pel PSC i pel PSOE, de fet, no convenç gens els republicans, perquè no posa fi ni a l’espoli fiscal ni tampoc al dèficit fiscal crònic, qüestions cabdals que el portaveu dels comuns ha ignorat. 

Et pot interessar  L'ANC avisa els partits que l'independentisme "intensificarà les mobilitzacions" si donen "suport actiu o passiu" a Illa

Pel que fa a les negociacions dels comuns i el PSC, el portaveu ha dit que “avancen de forma adequada” i ha explicat que encara no s’han produït reunions a tres bandes entre socialistes, republicans i els d’Albiach. També ha comentat que no s’han posat un dia per acabar les negociacions, més enllà del que diu el reglament del Parlament, el 26 d’agost.

D’altra banda, Mena ha demanat a Junts que “deixin d’especular” sobre una eventual investidura de Carles Puigdemont. “No tenen ni tindran cap tipus de suport”, ha asseverat, afegint que “facilitaria poder recuperar el diàleg polític a Catalunya”.

Finalment, sobre la reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat que té previst celebrar-se aquest dilluns al migdia, Mena ‘ha emmarcat en la necessitat de “recuperar normalitat entre l’Estat i la Generalitat”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut