Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Comín diu que la nova CE “no es pot rentar les mans” del procés d’autodeterminació de Catalunya: “Ha de mediar”

El candidat rebutja l'acord de claredat europeu d'ERC i diu que Junts és "compatible" amb molts grups europarlamentaris

|

- Publicitat -

El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, ha dit que la nova Comissió Europea (CE) que sorgeixi dels pròxims comicis europeus “no es pot rentar les mans” del procés d’autodeterminació de Catalunya. “Prou de dir que és un afer intern, ha de mediar partint de la premissa que les nostres aspiracions són legítimes”, ha afirmat en una roda de premsa per a l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Segons el cap de llista, les condicions que Junts exigirà a canvi dels seus vots al futur president de la Comissió serà la “mediació” en el procés d’autodeterminació. “Que ens diguin que pensen fer amb el conflicte”. D’altra banda, Comín ha rebutjat l’acord de claredat europeu d’ERC i ha defensat que Junts és “compatible” amb molts grups europarlamentaris.

Publicitat

Sobre l’acord de claredat a la Unió Europea proposat per ERC, Comín ha dit que es tracta d’una qüestió que Junts “va debatre molt” amb els eurodiputats de la formació. Tanmateix, ha admès que es van “posar distància” de la proposta perquè per tal que aquesta tiri endavant “s’han de reformar els Tractats”. “Podríem estar lligant-nos de mans vinculant el reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya a una condició dificilíssima, que és la reforma dels Tractats”.

Línies vermelles per investir un president de la Comissió

Preguntat per quines seran les línies vermelles dels eurodiputats de Junts de cara a la investidura del futur president de la Comissió Europea (CE), Comín ha deixat clar que la “gran condició” és que l’executiu comunitari digui “què pensa” sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya. “Prou de dir que és un afer intern”, ha subratllat.

Et pot interessar  El ministre Torres demana a Junts que aparqui la petició del traspàs de les competències d'immigració

El cap de llista ha recordat a la Unió Europea que està “concernida pels tractats internacionals” que reconeixen el dret a l’autodeterminació dels pobles i li ha exigit “mediació” en el conflicte entre l’Estat. “Això és el que demanem: què pensa fer amb el conflicte?”.

Defensa que Junts és “compatible” amb diversos grups europarlamentaris

D’altra banda, preguntat per quin grup europarlamentari tenen intenció d’inscriure’s en la pròxima legislatura europea, Comín ha evitat dir si una eventual desfeta de Ciutadans facilitaria el retorn de la formació a la família liberal i ha defensat que Junts és “compatible” amb diversos grups per la “transversalitat” ideològica del partit.

Sobre la possibilitat de continuar al grup dels no-inscrits, ha dit que “totes les opcions” estan sobre la taula. “No ens ha anat malament al no-inscrits”, ha assegurat. Amb tot, ha dit que la decisió dependrà de com s’acabi configurant el Parlament Europeu i de quins partits de cada país acaben conformant les diferents famílies.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut