Edició 2173

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 07 de juliol del 2024
Edició 2173

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 07 de juliol del 2024

Comín creu que es pot millorar el finançament de Catalunya “sense pagar el preu descomunal” d’investir Illa

El candidat veu "intel·ligent" ajudar a reformar el CGPJ per "facilitar" que els jutges actuïn "d'acord amb la llei"

|

- Publicitat -

El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, creu que es pot millorar el finançament de Catalunya “sense pagar el preu polític descomunal” d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. En una roda de premsa per a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Comín ha dit que Junts i ERC “poden arrencar un nou finançament” al govern espanyol “amb la seva força al Congrés” i ha negat que “l’única via” sigui investir el socialista. “No enredem”. D’altra banda, el cap de llista veu “intel·ligent” donar suport a una reforma del CGPJ “si aquesta ha de facilitar que els jutges actuen d’acord amb la llei”. “Tot el que serveixi per retirar instruments a l’Estat per reprimir l’independentisme és normal que tingui el suport de Junts”, ha dit.

Publicitat

“Potser menys cartes i més reformes”, ha exigit Comín al president Pedro Sánchez, després que aquest fes pública una nova carta en què criticava la citació de la seva dona, Begoña Gómez, com a investigada. El cap de llista de Junts ha tornat a carregar contra el socialista per “descobrir ara el lawfare” i ha denunciat que, tot i estar al capdavant de l’executiu espanyol, el PSOE no hagi derogat la coneguda com a ‘Llei mordassa’ ni tampoc hagi reformat el sistema de tria del CGPJ.

Precisament, sobre la reforma del màxim òrgan judicial. Comín ha defensat que el govern espanyol “ha tingut sobre la taula” diverses propostes, entre les quals alguna de Junts, i ha obert la porta a un eventual suport de la formació a la reforma del sistema de tria d’aquest si aquesta “facilita que els jutges actuen d’acord amb la llei”. “Si facilita que no es persegueixi el moviment independentista, és intel·ligent contribuir a la reforma”.

Et pot interessar  Rull no proposa cap candidat a la investidura i convoca l'acte equivalent per activar el compte enrere de dos mesos

Millora del finançament de Catalunya

D’altra banda, sobre la condició de millorar el finançament de Catalunya que ERC ha exigit al PSC per a una eventual investidura d’Illa, Comín ha defensat que es tracta d’una condició que no és necessària. “ERC i Junts poden arrencar un nou finançament per a la Generalitat amb la seva força al Congrés, sense necessitat de pagar un preu descomunal per investir Salvador Illa”, ha dit. “No enredem, hi ha altres maneres i són la força dels nostres vots a Madrid”.

En aquest sentit, el cap de llista ha afirmat que “no hi ha cap necessitat” d’investir el socialista i ha qüestionat que “sempre s’hagi de pagar un preu tan alt” per aconseguir millores en l’autogovern de Catalunya. “Quina necessitat hi ha? Va d’això quan diem que s’ha de negociar bé”, ha reiterat. “Què preferim? Un nou finançament amb un president independentista o un nou finançament amb un president del PSC?”.

Un eventual govern entre el PSC, Junts i ERC per tal d’acabar amb el conflicte entre l’Estat

Preguntat per si seria viable un escenari amb un govern a tres entre el PSC, Junts i ERC -a l’estil d’Irlanda del Nord- per tal d’acabar amb el conflicte entre l’Estat, Comín ha dit que “a curt termini” ho veu impossible. Tanmateix, ha afirmat que “a llarg termini, per definició, a la política sempre hi ha moltes possibilitats”.

Amb tot, Comín ha reiterat que l’estabilitat de la legislatura espanyola està “íntimament vinculada” a l’avenç en les negociacions a Suïssa entre el PSOE i Junts i ha defensat que les converses “tenen més opcions d’avançar amb Puigdemont a Palau de la Generalitat”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut