L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat per fet que el pressupost del 2024 s’aprovarà al ple del 22 de març. “Aprovarem als pressupostos arribant a un acord amb els grups”, ha dit preguntat per si descarta la via de la qüestió de confiança. Collboni ha afirmat que continuarà parlant “amb tothom” fins llavors i no només amb ERC, amb qui va fer un pacte pressupostari, o BComú, que igual que els republicans van permetre la tramitació dels comptes votant a favor. Collboni ho ha dit al Col·legi d’Economistes de Catalunya, des d’on també ha respost a l’ultimàtum dels comuns, que li reclamen formar govern en 30 dies. L’alcalde ha assegurat que estan oberts “al debat i acords” però ha reduït la negociació al “contingut pressupostari”.
Segons ha comentat, l’aprovació del pressupost requereix i requerirà “d’acords, generositat, diàleg, cedir coses i pensar en l’interès general i del be comú”. Amb tot, no ha precisat qui preveu que l’aprovi al març.
En una conversa amb el degà del Col·legi, Collboni ha destacat que Barcelona viu un dels períodes de transformació “més importants” després dels Jocs Olímpics i ha citat projectes com la Rambla, la Via Laietana o transformacions vinculades a infraestructures com els canvis previstos a l’Estació de Sants, el tramvia o l’extensió de metro i ferrocarril.
A banda, ha defensat l’estratègia d’un model econòmic de ciutat on es barregen talent i tecnologia i ha destacat que Barcelona és una de les deu ciutats espanyoles on més ha crescut l’ocupació tecnològica. De fet, ha assegurat que el pressupost és molt important perquè respon a una “visió” de la ciutat que combina l’aposta pel creixement econòmic, una economia basada en talent i tecnologia i noves infraestructures. Segons ha detallat, el pressupost és de 3.800 milions d’euros vinculats a una inversió per valor de 950 milions per a l’any 2024 . El volum d’inversió, ha afirmar, suposarà una creació directa de 10.000 llocs de treball.
Collboni ha tornat a reivindicar fer un debat en positiu sobre l’ampliació de l’aeroprot del Prat i ha defensat que cal més connexió interncontinental si Barcelona vol ser una ciutat global. En aquest sentit, ha lamentat que en el debat sobre infraestructures “falten decisions”.
Reserva del 30% d’habitatge protegit
L’alcalde també ha subratllat que l’habitatge és la prioritat número u i ha explicat que l’Ajuntament treballa per trobar solars on fer promocions d’habitatge protegit. Amb el planejament actual, ha dit, hi ha un potencial de construcció de 70.000 habitatges, dels quals 35.000 poden ser assequibles.
Per això, ha reivindicat que primer cal sòl i també la implicació de l’empresa publicoprivada per detectar-ne, i després fer habitatge. Sobre aquest punt, ha reconegut que la inversió privada requereix “estabilitat” en la regulació i que es canviï allò que no ha funcionat. En aquest sentit, ha reconegut com ja ha fet altres vegades que la reserva del 30% per fer habitatge protegit no ha funcionat, ja que només s’han fet 64 pisos protegits en cinc anys. Així, ha reiterat que cal canviar la normativa i ha recordat que s’està treballant en una proposta amb cooperatives, fundacions i promotors privats per fer “viable” el propòsit inicial que tenia la norma del 30%.