Edició 2237

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 09 de setembre del 2024
Edició 2237

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 09 de setembre del 2024

Colau diu que marxa pel “desgast” de 10 anys en política i que BComú farà oposició a Collboni

L’exalcaldessa de Barcelona critica el PSC per distanciar-se de les polítiques dels últims dos mandats

|

- Publicitat -

L’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha argumentat el seu adeu de la primera línia política municipal pel “desgast” dels últims deu anys i perquè no vol seguir “per inèrcia”. En una entrevista a TV-3, ha dit que cal un relleu al capdavant del grup i que ella ha passat “condicions molt complicades”. A més, ha assegurat que el grup municipal dels Comuns a l’Ajuntament de Barcelona seguirà a l’oposició durant aquest mandat, en considerar que cal “construir una alternativa” al govern socialista de Jaume Collboni, després que aquest, segons ella, no s’hagi interessat en un possible govern de coalició. Segons Colau, l’oposició serà “exigent però constructiva” i s’ha mostrat disposada a parlar de pressupostos.

Publicitat

Per a Colau, “és bo agafar distància i refrescar-se amb noves idees”. “Ara puc ser més útil fora de la institució, amb una tasca internacional”, ha afegit. La direcció del grup l’agafaran Janet Sanz i Gemma Tarafa, ha dit.

De fet, ha criticat que “les poques coses que ha fet” l’actual govern municipal han estat per distanciar-se del model dels últims vuit anys. “S’ha allunyat de nosaltres ideològicament”, ha dit. “No volem estar al govern perquè sí, sinó per seguir les coses que havíem estat fent”, ha afegit. De fet, ha opinat que “un mandat es decideix en el primer any”, perquè els grans projectes són d’execució feixuga. En tot cas, ha dit que el seu gran esforç i el de la seva formació serà construir una alternativa per al 2027 amb un projecte “il·lusionant”.

Colau ha lamentat que Collboni no l’hagi convocat a cap reunió per negociar acords concrets i una possible entrada dels comuns a l’equip de govern municipal. De fet, ha criticat que el PSC preferís l’entrada al govern d’ERC, “un grup menor i que li disputaria menys l’hegemonia”. “Crec que va ser un error, perquè els votants progressistes esperaven aquest acord; jo hi he passat i no es pot governar bé la ciutat en estricta minoria com està Collboni”, ha remarcat. “Necessitem un govern fort, portem més d’un any amb un govern amb ultraminoria, i no s’ha volgut explorar per part de qui lidera, mai ha existit la voluntat”, ha lamentat.

Copa Amèrica

Colau també ha estat crítica amb el govern municipal per la gestió de la Copa Amèrica. Ha justificat que l’acord que va impulsar el seu govern amb els organitzadors no s’ha acabat materialitzant del tot. Per començar, creu que el consistori ha aportat més dels 5 milions d’euros anuals inicialment previstos, s’ha “privatitzat” l’espai públic com el Port, la Barceloneta o el Park Güell per la desfilada de moda de Louis Vuitton.

De fet, ha dit que preguntaran al govern municipal per les informacions publicades aquest dilluns per ‘La Directa’, que afirmen que el volum d’espectadors presencials i a través dels mitjans de comunicació s’han inflat respecte a anteriors edicions per tal de justificar uns suposats ingressos. Així, per exemple, es computen com a visitants de les regates de vela totes les persones que passin, les vegades que sigui, pel ‘race village’ o les ‘fan zones’, tot i que no es quedin a veure les curses, sinó que hi siguin de pas a un altre lloc. També l’audiència televisiva s’ha inflat comptant no només els que veuen les curses en directe per diferents mitjans de comunicació, sinó tots els espectadors d’altres programes que parlen de la Copa Amèrica.

Et pot interessar  Bonet, sobre el nomenament de la germana de Collboni: "Les persones que s'estan incorporant tenen mèrit i capacitat acreditada"

Aquestes suposades xifres inflades han servit per fer informes que han validat suposades previsions d’ingressos per visitants a la capital catalana, la seva despesa i, fins i tot, per a beneficis fiscals als organitzadors i participants en les regates.

Per tot això, Colau ha dit que no són partidaris que Barcelona repeteixi com a seu de l’esdeveniment.

No deixa la política

Respecte al seu adeu de la primera línia municipal, ha dit que també deixa el lideratge dels comuns a nivell català a partir del n novembre, quan hi ha una assemblea convocada. “Han passat deu anys, és bo que hi hagi recanvis, però això ho entén tothom. Acompanyaré en tot el que pugui”, ha explicat. Colau ha recordat que ha passat deu anys complicats, amb molt desgast polític, una vintena de querelles contra ella i el seu govern, la immensa majoria arxivades, o la pandèmia.

En el seu futur immediat, es lligarà a la fundació dels Comuns, Sentit Comú, i donarà conferències a l’estranger per reflexionar sobre la feina feta a Barcelona i la “crisi de les esquerres” a nivell mundial.

En la seva carta de comiat als militants de la seva formació, Colau diu que Collboni “ha preferit mirar cap a la dreta decebent així la ciutadania de Barcelona, que va donar una àmplia majoria a les forces progressistes en les darreres eleccions”. “Pensàvem que, fent una aposta per Collboni com a mal menor davant Trias, podríem preservar el nostre model de ciutat, cosa que ha estat impossible. I ara és moment de començar a construir una alternativa de govern des de l’oposició per recuperar l’Alcaldia el 2027”, continua.

No obstant, assegura que no deixa la política. “No em presentaré a la nova coordinació dels Comuns, però seguiré vinculada al projecte a través de la Fundació Sentit Comú. Ara, davant l’auge de l’extrema dreta i davant l’horror de les guerres, crec que puc ser més útil treballant per eixamplar la nostra xarxa internacional, en la defensa dels drets i llibertats i en la construcció d’aliances municipalistes per tot el globus”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut