La secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem finalment ha decidit no admetre els recursos que Vox i Cs van presentar contra els indults que va concedir el govern espanyol a l’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de l’ANC, Jordi Sánchez. El tribunal ha considerat que els recurrents no tenen legitimació per impugnar la decisió de l’executiu espanyol; els magistrats han inadmès per unanimitat el recurs que va presentar Vox, i ha rebutjat per majoria els que van presentar els exdiputats de Cs al Parlament Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra.
No tot són bones notícies, però, ja que el Suprem encara està pendent d’analitzar els recursos del PP i el de l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, contra els indults a Cuixart i Sánchez. Tanmateix, segons han apuntat fonts del Suprem a l’ACN, la decisió d’aquest dijous marca el camí per resoldre la resta. Amb tot, l’únic que tindria més opcions de prosperar i ser analitzat seria el de Millo. El Suprem també té pendent estudiar els recursos contra els indults a l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.
L’advocat de Jordi Sánchez, Jordi Pina, ha opinat que la decisió del Suprem és allò “lògic i normal”, perquè “la llei diu clarament” que només poden impugnar els indults la fiscalia i la víctima del delicte, que en aquest cas seria l’Estat a través de l’Advocacia. Aquesta, de fet, més, ha recordat que el Suprem ja va rebutjar que Vox pogués presentar al·legacions a les peticions d’indults, i va titllar d'”incongruents” els arguments del recurs de Cs.
L’actual president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha declarat que aquesta peripècia judicial no ha d’apartar el focus d’atenció del fet que la “vulneració de drets fonamentals és permanent”, tot insistint que els indults “mai no han estat l’opció d’Òmnium”.
Els indults mai no han estat l’opció d’@omnium perquè no hi ha delicte. No ens distraurem: La vulneració de drets fonamentals és permanent i, com va dir @jcuixart, la lluita és col·lectiva i continua. Per l’amnistia, l’autodeterminació i la independència. https://t.co/ykMO8Eux3Q
— Xavier Antich (@XavierAntich) September 14, 2023
El recorregut dels recursos de Cs i de Vox acaba aquí, després d’una tramitació accidentada al Suprem. Aquesta no és la primera vegada que són rebutjats, perquè el gener del 2022 la mateixa Secció Cinquena del Suprem va concloure que les dues formacions no estaven legitimades per recórrer els indults.
La cosa va canviar quan la ponent del cas, Ángeles Huet, va ser traslladada, alterant així les majories del tribunal en favor del sector conservador. Així, el sector conservador va forçar un canvi de criteri sobre la legitimació de PP i Vox, i va admetre a tràmit els recursos. Aquell mateix mes de maig, i fruit de la derogació del delicte de sedició, el Suprem va arxivar els recursos presentats contra l’indult a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, condemnats només per sedició.