Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Clatellot del Suprem a Manos Limpias: avala que Puigdemont es referís als jutges espanyols com a “corbs togats”

Rebutja que constitueixin un delicte d'odi o d'injúries i que, malgrat ser "ofensives", s'emparen en el dret a la llibertat d'expressió

|

- Publicitat -

L’entitat ultraespanyolista Manos Limpias s’ha endut un bon clatellot per part del Tribunal Suprem, que aquesta vegada no els ha seguit el joc d’admetre a tràmit querelles persecutòries i difamatòries contra l’independentisme. L’organització, que recentment ha denunciat la dona de Pedro Sánchez per corrupció basant-se en informacions no contrastades publicades per mitjans afins a l’extrema dreta, va denunciar el 2023 el líder independentista Carles Puigdemont, que va referir-se als jutges espanyols com a “corbs togats”. 

Publicitat

“Els corbs togats es regiren i ensenyen urpes i ullals”, va escriure l’eurodiputat i ara candidat a la Presidència de la Generalitat, en una publicació de desembre del 2023 on denunciava la “repressió contra l’independentisme”, més viva que mai arran de la imminent llei d’amnistia. Aquestes declaracions van motivar la denúncia per part de l’entitat ultraespanyolista Manos Limpias. No obstant això, aquest dimarts la Sala Penal del Tribunal Suprem ha inadmès a tràmit la denúncia presentada pel secretari general de Manos Limpias.

El Suprem conclou que les afirmacions estan emparades en la llibertat d’expressió i no hi veu delicte d’injúries ni d’odi. De fet, és ben clara: “Si bé es tracta d’expressions inofensives i injustes no són constitutives de delicte”. En la interlocutòria, el tribunal explica que “la llibertat d’expressió empara el dret a la crítica, també a jutges i magistrats, fins i tot quan es formula en termes inapropiats i ofensius com en aquest cas”. A més, afegeix que segons ha precisat el Tribunal Constitucional, la reacció penal no està justificada davant de qualsevol mena “d’excés” en l’exercici d’aquest dret.

S’afegeix que “el discurs o expressions denunciades es van produir en un context de debat polític i com a expressió d’una apreciació crítica de les actuacions dels jutges i els tribunals en l’anomenat ‘Procés'”. En aquest context, el tribunal argumenta que les expressions proferides es limiten a una crítica de l’actuació judicial i afegeix que el seu contingut no encaixen en un delicte d’injúries ni en un delicte de discurs d’odi.

Et pot interessar  El Suprem exigeix a PP i PSOE que desbloquegin la renovació del CGPJ per nomenar magistrats

El tribunal també cita en la interlocutòria resolucions pròpies anteriors en les quals ja remarcava que el dret penal no és una eina per “llimar aspreses” o “fer callar una opinió agra”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut