Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Clatellot de la Fiscalia a García-Castellón: s’oposa a l’ordre de cerca i captura contra els acusats de Tsunami que volia el jutge

El Ministeri Públic defensa donar una segona oportunitat per declarar a distància als acusats que no ho van fer ahir

|

- Publicitat -

La Fiscalia de l’Audiència Nacional s’ha oposat aquest dijous a la proposta del jutge del cas Tsunami Democràtic, Manuel García Castellón, d’emetre una ordre de cerca i captura contra els investigats de la causa que estaven citats per comparèixer ahir i que no van fer-ho. Pel que fa a Oriol Soler i Marta Rovira, amb les citacions pendents de fixar, el magistrat s’havia adreçat a les defenses perquè diguessin si estaven en disposició d’anar a una citació la darrera setmana de maig o a principis de juny. Pel que fa a Josep Lluís Alay, diu que resoldrà quan conegui el seu estat de salut. La fiscalia ha demanat donar una segona oportunitat perquè els investigats declarin des d’allà on estiguin.

Publicitat

Segons es va conèixer aquest dimecres, les declaracions de Rovira, de Soler i d’Alay es van ajornar perquè els seus advocats tenien assenyalaments previs. Pel que fa al periodista Jesús Rodríguez, el dirigent d’Òmnium Cultural Oleguer Serra i l’activista Josep Campmajó, no van anar a la citació en trobar-se a Suïssa des de fa pocs mesos, motiu pel qual van demanar ser citats correctament al país alpí i poder declarar des d’allà per videoconferència, cosa que García Castellón ha denegat.

L’informàtic Jaume Cabaní també es troba fora de l’Estat, mentre que l’exdirigent d’ERC i empresari Xavier Vendrell ha demanat que se’l citi correctament perquè ell ara viu a Colòmbia, cosa que el jutge de l’Audiència Nacional també va descartar. A ulls del Ministeri Públic, s’hauria de tornar a intentar contactar amb els acusats que no han declarat fins ara en lloc de dictar una ordre internacional per capturar-los.

Entre les declaracions que sí que es van produir aquest dimecres hi ha la de la dirigent republicana Marta Molina, que va reivindicar davant García Castellón que ni ella ni la plataforma Tsunami Democràtic van fer crides a la violència la tardor del 2019 en les protestes contra la sentència del ‘procés’. En el seu cas, va atendre el jutge per videoconferència des d’un tribunal de Barcelona.

Et pot interessar  Cinc víctimes del ciberespionatge d'Estat amb Pegasus presenten a l'Audiència Nacional una querella contra el CNI, la Guàrdia Civil i l'NSO Group

El ‘cas Tsunami’, que també s’instrueix al Tribunal Suprem, inclou també investigacions sobre persones aforades, com l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el diputat d’ERC al Parlament Rubén Wagensberg. Tots dos estan citats per a finals de juny i ho podran fer per videoconferència.

La causa està oberta per diversos delictes, entre ells el de terrorisme, per les lesions de dos policies nacionals en les manifestacions d’Urquinaona i la mort d’un turista francès en la mobilització a l’aeroport del Prat, tot l’octubre del 2019 després de fer-se pública la sentència del ‘procés’.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí