SCC ha demanat un “gran pacte de convivència” a tota Espanya que es basi en una “normalització lingüística real” a Catalunya perquè es respectin el castellà i els seus parlants. Durant el debat telemàtic ‘Trobada per la defensa de l’educació i l’espanyol’, organitzat per Cs aquest dimecres, el president de l’entitat, Fernando Sánchez Costa, ha afegit que s’entenia que després del franquisme es promogués el català, però que la normalització passa ara perquè el castellà també sigui vehicular a Catalunya. La líder estatal de Cs, Inés Arrimadas, ha apuntat que el “problema” és que el nacionalisme català es basa en una “identitat excloent”, amb la llengua com a “pedra angular”, i que la Generalitat “conculca” els drets dels castellanoparlants.
Arrimadas ha aprofitat el debat per carregar contra l’anomenada ‘llei Celaá’, on es recull que el castellà no és llengua vehicular a l’escola catalana. La cap de files estatal de Cs ha subratllat que la nova normativa és un “atropellament” dels drets lingüístics i una nova “concessió” del govern de PSOE i Unides Podem als independentistes catalans. El partit liberal ha endurit així el to contra la immersió lingüística, tres dies després de manifestar-se amb PP i Vox arreu de l’Estat contra la ‘llei Celaá’.
L’excap de l’oposició a Catalunya, ara líder del partit a Madrid, ha asseverat que Espanya és “l’únic país” d’Europa on la seva llengua oficial no es pot ensenyar com a llengua vehicular arreu del territori. De fet, Arrimadas ha remarcat que la llei és un “atac a la llibertat”, i ha anunciat que Cs presentarà una bateria d’esmenes al Senat. A més, si cal, el partit també recorrerà a instàncies europees per denunciar una “imposició ideològica”, tal com ha defensat Arrimadas.
La presidenta estatal de Cs sí que ha reconegut que el castellà no està “perseguit”: “El problema no és aquest”. Tot seguit ha afegit que la qüestió és que la Generalitat conculca “cada dia” els drets dels castellanoparlants, evitant que milers de persones puguin rebre educació en castellà.
Sánchez Costa ha apuntat, com a argument, que el dirigent abertzale Arnaldo Otegi i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, parlen “de les seves coses” en castellà. I Arrimadas hi ha afegit que l’espanyol també és la llengua que “uneix els separatistes”.
Al debat també hi ha participat el president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, junt amb el president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (Fapel), Josep Manuel Prats. Carrizosa ha carregat contra el PSOE per haver “assumit els postulats radicals” d’ERC, després del preacord dels republicans per aprovar els pressupostos espanyols. Segons ha afegit, els “radicals separatistes” que diuen que defensen el català, realment han aconseguit “imposar els seus deliris i exclusions”.
📽️”Las dos lenguas que compartimos en Cataluña deben ser vehiculares. Hay que ser muy dogmático y sectario para negarse a aceptar algo tan sencillo, tan común y tan normal”
▶️ Intervención de @fsancos sobre la situación de la lengua española en Cataluñapic.twitter.com/XuRsyBgpQV
— Societat Civil Catalana (@Societatcc) November 25, 2020