Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Centenars de persones tornen a aglutinar-se a l’aeroport de Kabul malgrat el doble atemptat

|

- Publicitat -

Centenars de persones han tornat un dia més a aglutinar-se a l’aeroport de la capital de l’Afganistan, Kabul, per poder sortir del país, malgrat el doble atemptat perpetrat per Estat Islàmic aquest dijous i que ha deixat uns 90 morts i uns 150 ferits.

Publicitat

D’acord amb el portal afganès Ariana, la porta d’Abbey Gate, epicentre dels atemptats, està buida de gent, que aquest divendres es concentra als voltants de la instal·lació aeroportuària, segons les imatges captades per la cadena Tolo News.

El general Frank McKenzie, cap del Comandament Central dels Estats Units, ha confirmat en les últimes hores que els soldats nord-americans a Kabul es mantenen en alerta per temor a nous atacs que podrien dur-se a terme amb cotxes bomba o coets.

Així mateix, el general McKenzie ha assegurat que van compartir informació d’intel·ligència amb els talibans i que creia que “ells havien frustrat alguns atacs”.

Estàt Islàmic Jorasán
El doble atemptat ha generat condemnes de destacats líders afganesos, entre ells Abdulà Abdulà, antic negociador del Govern d’Ashraf Ghani i figura clau al costat de l’expresident Hamid Karzai en les converses en marxa amb els talibans per tractar de conformar una administració inclusiva i evitar el buit de poder.

Estat Islàmic Província de Jorasan ha reivindicat ja l’autoria d’aquest atemptat. Amb els talibà ja pràcticament al comandament del país, ells serien ara la principal amenaça en termes de seguretat.

Les doctrines d’aquest grup, sorgit el gener de 2015 a partir d’una amalgama de talibans afganesos i pakistanesos, són fins i tot més dures que les dels talibans, als quals consideren heretges i als qui van recriminar l’acord de pau segellat el febrer de 2020 amb el llavors Govern dels Estats Units, encapçalat pel president Donald Trump, punt de partida del replegament estranger.

En els últims anys, Estat Islàmic Província de Jorasan ha sofert diverses derrotes militars i la detenció d’alguns dels seus principals líders, però ha acabat creixent durant el caos en què s’ha vist sumit l’Afganistan i ha seguit perpetrant atemptats, també a Kabul. Entre els seus objectius figuren autoritats locals i forces estrangeres.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut