Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024
Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024

CCOO està disposada a retardar l’aplicació de la reducció de jornada però demana aprovar-la “ja”

Dos milions de persones a Catalunya es beneficiarien de situar les hores de treball en 37,5 hores

|

- Publicitat -

CCOO està disposada a retardar l’aplicació de la reducció de jornada però demana aprovar-la “ja”. “La reducció de jornada és necessària, és possible i és ara. Instem el govern que no faci figa”, ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una roda de premsa a Barcelona. El sindicat ha apostat per arribar a un acord a la mesa tripartida que està negociant la reducció de jornada però ha avisat que si els empresaris continuen “en silenci i sense fer propostes” caldrà fer servir la majoria parlamentària. Dos milions de persones a Catalunya es beneficiarien de situar les hores de treball en 37,5 hores, horitzó que s’està plantejant pel 2025.

Publicitat

“Instem a les forces polítiques que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez que no flaquegin en aquest terreny i que no es posin de perfil en aquest debat”, ha dit Sordo, que ha afegit que “o hi ha reducció de jornada o hi haurà mobilitzacions”.

El sindicat ha denunciat que hi ha una “campanya intensa” per criticar la rebaixa d’hores de feina que planteja el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz i ha contradit les crítiques a la mesura per afectar la competitivitat i la productivitat tot recordant que els sectors més competitius i que exporten tenen jornades per sota de les 40 hores.

En canvi, ha afegit Sordo, els sectors que “exploten els treballadors amb baixos salaris” com ara els del comerç, l’hostaleria, el camp o els serveis a domicilis són els que concentren les jornades més llargues. “Si es fan normes pensant en les pitjors empreses que abans pagaven 700 euros o que tenen jornades inacabables s’està afavorint el teixit productiu que és menys productiu”, ha remarcat el secretari general de CCOO, que ha indicat que un dels beneficis claus de la reducció de jornada és “millorar el salari hora dels treballadors dels sectors més precaritzats”.

Et pot interessar  CCOO i Alferro convoquen quatre jornades de vaga a FGC coincidint amb la Mercè

El líder sindical ha remarcat que la normativa s’ha de resoldre “ja” però ha obert la porta a començar a aplicar-la més tard del que s’havia dit inicialment: a 38,5 aquest mateix any i 37,5 a partir de 2025. “Podem tenir marge per negociar els terminis”, ha afirmat Sordo, que ha dit que fins que la CEOE no afirmi clarament que està a favor de reduir la jornada a les 37,5 hores a la setmana no cediran “ni un mil·límetre”.

D’altra banda, el sindicat ha afirmat que aquest bloqueig amb la patronal s’està traslladant a altres negociacions, com ara la dels convenis de la càrnica, el tèxtil i la química, que afecten el 30% de treballadors de la indústria catalana. En aquest cas, han avisat que si la situació continua encallada a la tardor hi haurà mobilitzacions per exigir millores salarials i de condicions laborals pels 166.000 treballadors que estan inclosos en aquests marcs laborals a Catalunya.

En aquest escenari, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha carregat contra Foment per fer “d’ariet” de les posicions de la patronal a Espanya a l’hora de criticar la reducció de la jornada. Segons Pacheco, a Catalunya “hi ha marge suficients per encabir una reducció de jornada sense tocar altra vegada les trompetes de l’apocalipsi”, també en el cas de les pimes. En total, la reducció de jornada per aquest any a 38,5 hores afectaria a 1,3 milions de catalans i el descens a 37,5 hores beneficiaria a 2 milions d’assalariats del sector privat. Els 470.000 treballadors de la funció pública ja tenen jornades per sota les 37,5 hores.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut