Carles Porta, director del programa ‘Crims’, ha demanat als periodistes que siguin “honestos” i “posin llum a la foscor” quan parlin de Catalunya, parafrasejant el lema que és emblema de l’espai radiofònic que lidera a Catalunya Ràdio. Porta ho ha dit a la gala dels Ondas, on ‘Crims’ ha estat premiat com a millor programa de ràdio. Durant el discurs d’agraïment, que en part ha fet en català (“una mica, serà ràpid i indolor”, ha advertit) ha donat les gràcies a l’equip i a la gent que els escolta “en català, una llengua preciosa i mil·lenària”. De la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha celebrat el premi i ha subratllat que ‘Crims’ ha destacat com a part del seu èxit que ha aconseguit captar públic jove.
✍ @Carles_Porta, al discurs d’agraïment de l’#Ondas2021: “Sense tot l’equip no som res. Gràcies a la gent que ens escolta en català, una llengua preciosa i mil·lenària” #CrimsCatRàdio https://t.co/37XP7uL9nE pic.twitter.com/kUodKCDjDb
— Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) November 16, 2021
El polifacètic Bob Pop, creador de la sèrie autobiogràfica ‘Maricón perdido’ que ha rebut l’Ondas a la millor sèrie de comèdia –’ex aequo’ amb ‘Vamos, Juan’-, ha protagonitzat un altre dels moments destacats de la nit. Pop ha donat les gràcies a Andreu Buenafuente i a l’equip del programa ‘Late Motiv’, d’on va sorgir la idea per a la sèrie, i ha lamentat no haver pogut ser amb ells quan, fa uns dies, el comunicador català va anunciar que el programa s’acabava. “Movistar em va fer fora abans que a ‘Late Motiv’ perquè era incòmode. Així que gràcies Movistar”, ha proclamat Pop.
També ha estat destacat el moment en què s’ha entregat els Ondas a les millors cobertures tant a la televisió canària com a la SER a les illes per la cobertura de l’erupció del volcà de la Palma. Durant la recollida dels premis els periodistes canaris han demanat que no s’oblidi l’illa un cop passi l’erupció. “Queda el més important, reconstruir l’illa”, ha dit una de les guardonades. “Que quan s’apagui el volcà no s’apaguin les càmeres”, ha demanat un altre.
Un altre moment especial ha estat quan s’ha atorgat el premi Ondas especial de l’organització al periodista Iñaki Gabilondo, un dels mascarons de proa de la SER. Un premi que Gabilondo ha rebut de mans de la seva neta Marta, estudiant de periodisme. “Si se’m permet la broma, és un premi a títol pòstum que es rep en vida”, ha afirmat el guardonat, abans de demanar a la ràdio tradicional i a la nova ràdio, en forma de podcast, que “sumin”, perquè el segon no faci oblidar l’emissió “viva i en directe” de la primera.
L’Ondas a la trajectòria 2020 va ser per al periodista Fernando Ónega. L’any passat no el va poder recollir perquè la pandèmia va obligar a suspendre la gala. Aquest any l’ha recollit en representació, també, de tots els premiats d’aquella edició.
En l’àmbit de la ficció, l’actriu Vicky Luengo s’ha endut l’Ondas a la millor interpretació femenina pel seu paper a la sèrie ‘Antidisturbios’, producció que també ha estat distingida amb el guardó a la millor sèrie de drama. L’Ondas a la millor interpretació masculina ha estat per a Álvaro Morte pel seu paper a la sèrie ‘La casa de papel’.
La gala, que ha recuperat la presencialitat a Barcelona després de l’aturada forçada de l’any passat, ha començat cap a les vuit del vespre amb l’actuació de la cantant Aitana. El presentador ha estat el periodista Carles Francino, que també en català -idioma que ha anat barrejant amb el castellà al llarg de tota la nit- ha assegurat que estava “molt content de tornar a casa”. Després, ja en castellà, ha condemnat la violència contra les dones i ha convidat a tothom a combatre aquesta “xacra”. Per a ell, el primer pas és, ha dit, “combatre els discursos que neguen aquest tipus de violència”.
També ha tingut un record per a les víctimes de la pandèmia -ell mateix es va infectar de covid-19, en un procés que el va tenir apartat una temporada llarga dels micròfons de la cadena SER- i ha agraït la tasca dels sanitaris per combatre el coronavirus.
L’últim premi de la nit, i un dels moments més emotius de la gala, ha estat per al documental ‘Eso que tu me dás’, d’Atresmedia, dirigit pel periodista Jordi Évole, que retrata les últimes hores de vida del cantant Pau Donés. Al costat del mateix Évole, ha rebut el premi el germà del protagonista, Marc Donés, que ha destacat que la família se sent orgullosa d’un treball que “pot haver ajudat altres persones”.
Évole ha volgut tancar la gala “fent un Pau”, com ha definit atrevir-se a fer coses a les quals no s’està habituat. En el seu cas ha estat cantar un tros de la cançó ‘Grita’, del mateix Donés.