Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Càritas alerta que cada vegada hi ha més treballadors pobres: una de cada quatre persones que atén té feina

|

- Publicitat -

El 24% de les persones ateses per Càritas a Catalunya té una feina precària que no li permet cobrir les necessitats bàsiques, segons recull l’informe sobre ocupació que l’entitat ha presentat aquest dijous. “La figura del treballador pobre creix. Les situacions de precarietat laboral han augmentat i ens trobem amb índexs elevats d’inestabilitat i de treballs parcials i salaris molt baixos”, ha advertit el director de Càritas Diocesana de Lleida, Rafael Allepuz. L’informe alerta sobre la “polarització social”, “amb persones que cada vegada tenen i volen més i altres que tenen i tindran menys”, ha contraposat el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig. L’organisme també avisa de la “poca eficàcia” del sistema de prestacions socials.

Publicitat

El 49% de les persones ateses per l’entitat està a l’atur, mentre que el 24% té feina, recull l’informe ‘L’ocupació a Catalunya: una radiografia de la integració laboral. Impacte de les empreses d’inserció sociolaboral de Càritas a Catalunya’, que aquest organisme ha presentat a la seva seu, a Barcelona.

Allepuz, encarregat de presentar l’informe, ha advertit sobre la precarietat actual; sobre l’exclusió del mercat, que sobretot pateixen persones majors de 50 anys, i sobre l’explotació laboral, sobretot en l’economia submergida.

L’informe indica que la taxa d’atur es va situar en el 9,1% de mitjana a Catalunya el 2023, amb més de 350.000 persones desocupades, D’aquestes, recull el document, el 36% fa anys que no treballen, és a dir, es troben en situació d’atur de llarga durada (140.000).

Des de Càritas han advertit que les desigualtats i l’exclusió econòmica i social “tenen un preu”, que és la “polarització social” i els “conflictes econòmics i socials”. L’entitat demana als responsables polítics plans d’ocupació i formació flexibles que permetin regularitzar la situació de les persones que ara no tenen permís de treball, fet que les aboca a feines “indecents”, i més personal a l’administració per reduir els temps d’espera en els tràmits.

Càritas també posa de manifest que el sistema de prestacions és poc eficaç per revertir les situacions de pobresa, d’acord amb l’informe INSOCAT, elaborat per les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS). Aquest informe, de novembre del 2022, va recollir que la taxa de risc baixa des del 29,6% després de pensions al 19,9% després de totes les transferències i que la fotografia en els últims anys és “gairebé immutable”.

“Els imports de les prestacions són baixos, però sobretot no arriben a les persones per a les quals es van idear aquestes ajudes. Hi ha un problema de poca eficàcia del sistema de prestacions socials”, ha incidit Allepuz, que també és professor d’Economia Aplicada de la Universitat de Lleida i de l’Institut Superior de Ciències Religioses (IREL) de Lleida.

Càritas, organisme de l’Església catòlica que ajuda les persones en situació de fragilitat social, també reclama als responsables polítics que compleixin les lleis aprovades i vetllin perquè així es faci, com la llei del 2017 de contractes del sector públic.

Alba Coma, representant de les deu empreses d’inserció social de Càritas Catalunya, s’ha queixat que no totes les administracions estan complint la reserva de mercat per contractar empreses d’economia i inserció social, que aquesta llei estableix. “Aquestes empreses creem llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social, que ara segurament estan utilitzant els serveis socials dels ajuntaments i que, amb una feina, deixarien de fer-ho”, ha reflexionat Coma.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut