El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, admet que la independència pot provocar un “possible sotrac” econòmic i “efectes negatius puntuals” a l’economia, però assegura que això no ha de “fer por” als empresaris ni a la societat. En una entrevista amb l’ACN, Canadell diu que una separació pactada “no té perquè provocar un daltabaix” però que en cas de ruptura sense acord amb l’Estat poden haver-hi “uns mesos dolents”. “No diem que tot hagi de ser fàcil, però aquest possible sotrac es veurà compensat amb escreix a mig i llarg termini”, afirma. Segons Canadell, una Catalunya independent podria optar per abaixar l’impost de societats al 18% per intentar fer un “efecte crida” a les inversions.
“Només que baixis del 25 al 18% ja té un efecte molt important”, afirma, assegurant que en l’hipotètic cas d’una Catalunya independent no caldria arribar als nivells d’Irlanda perquè el país té altres “atractius”. Alhora, afegeix que “no es tracta de ser herois, sinó d’explicar-se el millor possible”, afirma al ser preguntat sobre si caldria estrènyer-se el cinturó en cas d’independència.
A més, matisa que un possible impacte negatiu seria “en el pitjor dels casos” i confia que hi hauria “pressions” perquè fos el més breu possible. “A Catalunya hi ha 8.600 multinacionals i no els interessa un període de crisi”, augura. Canadell replica als que l’acusen de polititzar la Cambra de Comerç, i destaca que ell no perjudicarà la reputació de l’ens perquè el seu objectiu és “obtenir el màxim potencial de l’economia i l’empresa catalanes”.
Plantar el rei, a consulta
Canadell manté que faran “a finals d’any” una consulta sobre com ha de ser la relació de la Cambra amb el rei Felip VI, i no descarta plantar al monarca en ocasions com la inauguració del Mobile World Congress.”No és un tema que ens tregui la son, per nosaltres el més important és desenvolupar el màxim potencial de l’empresa catalana i no pas si hem d’anar o no al besamans del monarca”, indica.
Canadell destaca també que l’economia catalana va “molt bé” i que Catalunya “s’ha posat al mapa”, especialment arran de l’1-O. El president de la Cambra afirma que les properes dades d’inversió estrangera que presentarà l’ens a finals de juliol són “molt positives”.
Segons el dirigent empresarial, l’ANC “no incideix en res ni es té en compte per a res” en la gestió de la Cambra, que tampoc preveu que es plegui a “pressions” de les anomenades elits econòmiques.Si les elits ens ajuden a desenvolupar el màxim potencial econòmic de l’empresa catalana, benvingudes siguin les pressions. Però si ens pressionen per frenar, no ho acceptarem”, avisa.
Reforma de la llei de cambres
Canadell aposta per reforçar l’ens que presideix, i recorda que en ciutats com Lió o Milà, els ens com el seu tenen pressupostos de fins a 60 o 80 milions d’euros, lluny dels 20 de la Cambra de Barcelona. Entre d’altres, planteja estudiar la integració d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Govern, a la Cambra, que creu que s’ha de dotar de “més recursos” i “més competències”. “Hem de ser ambiciosos”, destaca.
Canadell també rebutja les anomenades ‘cadires de plata’ de la Cambra, perquè generen la “temptació d’utilitzar aquestes cadires per canviar les majories”. En aquest sentit, aposta per “recuperar el recurs cameral o similar”, i planteja una “molt petita quota” per totes les companyies per aconseguir un bon pressupost.