El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha reivindicat que el més rellevant del pressupost del seu departament per al 2023 és “l’ànima i sensibilitat” que hi ha darrere de l’increment en 675 milions d’euros (un 11%) respecte al 2022. La major part d’aquest increment anirà destinat a consolidar 6.804 docents. “Tindrem més mestres que en tota la història del sistema educatiu”, ha celebrat. A més, ha defensat els esforços pressupostaris per garantir l’escolarització gratuïta d’infantil 2 (+161%), donar suport a l’escola inclusiva (+13%) i donar més oportunitats als que més difícil ho tenen amb més diners per combatre la segregació (+56%).
El pressupost global del Departament d’Educació pel 2023 és el més elevat dels últims quinze anys, segons ha afirmat el Cambray aquest divendres en comissió parlamentària. D’aquests, la partida més elevada és la que es destina a docents i personal educatiu, amb 4.066 milions (+497 respecte del 2022), tot i que no tots s’incorporaran durant el que queda d’any, ja que la xifra inclou els 3.566 que ho van fer l’1 de gener per la reducció de l’hora lectiva al professorat. A més, els comptes contemplen una partida de 289 MEUR per incrementar el personal d’administració i serveis (PAS) i el d’atenció educativa (PAE) en 307 dotacions.
41.000 famílies beneficiades per la gratuïtat i subvencions de l’I2
Cambray ha remarcat que el reforç de l’etapa d’educació infantil és una de les prioritats del departament, en especial el primer cicle de 0 a 3 anys. Per això, s’invertiran un total de 192 milions en aquest àmbit, fet que suposa un 50% més respecte de l’anterior pressupost. Segons el conseller, els fons es destinaran a retornar els deutes pendents amb els ajuntaments, a la subvenció d’escoles bressol municipals i a la gratuïtat de l’infantil 2.
Pel que fa a la gratuïtat de l’I2, Educació consolida la mesura posada en marxa aquest curs escolar per tal que les famílies d’infants que cursen l’I2 disposin d’escolarització gratuïta. S’incrementa un 161% la inversió i s’hi destinaran 84,7 milions, amb l’objectiu de promoure “la igualtat d’oportunitats”, d’incrementar l’escolarització en aquesta etapa, i de “facilitar” la conciliació familiar.
En aquest sentit, Cambray ha avançat en comissió parlamentària que aquest curs (2022-2023) hi ha entorn de 41.000 infants que es beneficien de la gratuïtat d’Infantil 2 a les escoles públiques i per les subvencions a les escoles bressol privades.
Escola inclusiva i lluita contra la segregació
D’altra banda, el pressupost presentat per Cambray també contempla una inversió en l’escola inclusiva de 591 milions, fet que suposa 69 milions més que el 2022. Entre d’altres, la partida contempla l’ampliació fins a 12.003 les dotacions professionals -934 més que l’any passat- per atendre les necessitats de l’alumnat d’educació inclusiva.
En aquest àmbit, Educació també incrementarà la partida per a monitors de suport a l’alumnat amb necessitats educatives especials, que ha passat de 25 milions l’any passat a 29,4 enguany. Malgrat les xifres, Cambray ha afirmat que el departament “encara no està on voldria en l’àmbit de l’escola inclusiva, però és un pas endavant”.
Pel que fa a la lluita contra la segregació escolar, el pressupost d’Educació incrementa en 19,6 milions els fons destinats al desplegament del Pacte contra la segregació escolar, arribant als 55 milions. Segons el conseller, la inversió ha de permetre finançar l’acompanyament econòmic per a l’alumnat vulnerable d’I3 i de 1r d’ESO.
En aquest àmbit, també s’assignaran 28,3 milions al Pla de millora d’oportunitats educatives per a activitats extraescolars i de reforç gratuïtes, fet que suposa 5,9 milions més que l’any 2022. Així mateix, també es destinaran 157,1 milions per a desplegar el Pla d’educació digital, la major part de la qual es destinarà a la digitalització, instal·lació i manteniment de sistemes digitals interactius a les aules i a la formació tècnica del professorat.
Formació Professional i inversions en centres
Pel que fa a la Formació Professional, el pressupost hi destina 580,4 milions d’euros, un 22% que l’any anterior. D’aquests, 497 milions es destinaran a personal docent (+1.341 dotacions) i 33 milions per a l’equiparació salarial del professorat d’aquest àmbit.
Els comptes d’Educació també inclouen una partida per a les inversions en infraestructures, amb 204 milions d’euros per a la construcció de nous equipaments educatius, obres de reforma, adequació i millora de centres, inversions en mobiliari, convenis amb ajuntaments i integració de centres a la xarxa pública d’Educació.
El conseller també ha detallat que es destinaran 102 milions d’euros per a la millora de l’eficiència energètica dels centres. De fet, Cambray ha admès que, ara com ara, “els centres educatius no estan preparats per les onades de calor”. Així mateix, el pressupost també contempla una partida de 10 milions per a la retirada del fibrociment. Cambray ha explicat que actualment hi ha “molts centres” amb fibrociment, però ha assegurat que no suposa un risc per cap alumne.
Satisfacció de PSC i comuns, però retrets de la resta de grups
Des del grup PSC-Units, la diputada Esther Niubó, ha admès que des del PSC se senten “satisfets” amb els comptes d’Educació, però ha retret al conseller que el pressupost del departament encara no se situa en el 6% del PIB de Catalunya. En una línia semblant, el diputat dels comuns Jordi Jordan ha celebrat que es tracti dels pressupostos “amb major recursos de la història” de Catalunya. “Ara ve la part important, que és garantir que es destinin d’una manera correcta, per tant, estarem vigilant”, ha assenyalat.
En un altre to, des de Junts, el diputat Francesc Ten, ha retret al conseller que els pressupostos acordats amb el PSC “allunyen la independència” i, en matèria d’educació, ha titllat els comptes d’insuficients i ha carregat durament contra Cambray: “És el conseller amb més pressupost, però amb més vagues i crispació”. Des de la CUP Nogay Ndiaye ha lamentat que es tracti dels “pressupostos de les privatitzacions”, en referència a la partida de 12 milions d’euros per les llars d’infants privades, i ha demanat al conseller “més autocrítica i humilitat”.
Per la seva banda, des de VOX, Manuel Jesús Acosta ha retret a Cambray que el projecte presentat és “insuficient” per donar resposta a les necessitats del sistema. Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha criticat que els comptes no destinen suficients diners a posar fi als barracons a les escoles i, d’altra banda, la diputada del PP Lorena Roldan ha afirmat que els pressupostos “no canvien tant” respecte de l’any anterior i ha criticat que, en canvi, “els problemes es continuen arrossegant”.