Les contradiccions del govern al demanar mobilització pacífica però al mateix temps enviar els Mossos perquè carreguin indistintament contra els republicans estan tensant la corda fluixa de Buch i, de retruc, la del govern.
Després de les càrregues policials d’aquest matí als carrers de Barcelona quan independentistes intentaven frenar i impedir la manifestació de Jusapol, policies nacionalistes que han pretès condecorar la violència de l’1-O, la mobilització ha començat a fer ressò d’una voluntat: la dimissió del conseller d’Interior Miquel Buch. Els manifestants ho cridaven i la xarxa n’ha seguit plena amb indignació per part del sobiranisme.
L’absència d’una estratègia de govern, en clau independentista, explica episodis tan deplorables com l’actuació dels mossos avui. Qui mana a Catalunya, president, vicepresident, conseller d’interior?
— Carod-Rovira II*II (@CarodRoviraJLl) 29 de setembre de 2018
Va, si, carregueu contra aquells que han defensat la dignitat d’aquest país davant el feixisme i la violència de l’1oct sense anar a l’arrel: la manifestació dels piolins com a mínim s’hauria d’haver enviat a Montjuic, com les del 12oct. I #BuchDimissió no ho ha fet.
— Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 29 de setembre de 2018
Conseller @MiquelBuch
1. Pq es va permetre una manifestació q homenatjava la violencia contra el nostre poble?
2. Si es permetia, pq no es va enviar ben lluny del centre i es va encapsular?
3. Pq hi ha hagut càrregues tan innecessàries i violentes contra la gent?
Avui, malament— Pilar Rahola (@RaholaOficial) 29 de setembre de 2018
➡️La il·legítima manifestació d’aquells qui volen celebrar la brutalitat policial del passat 1-O no es pot permetre. Les companyes dels diferents col·lectius han demostrat la seva fermesa davant una provocació d’una indignitat manifesta.
— Acampada per la Llibertat🎗 (@campllibertat) 29 de setembre de 2018
Un militant d’@Arran_jovent té així l’ull. Quina impotència, quina ràbia i quin orgull del jovent que tenim. Òbviament està hospitalitzat. I @MiquelBuch segueix sense dimitir! pic.twitter.com/fSKZc3PDiU
— CDR Manresa (@ComiteManresa) 29 de setembre de 2018
24 ferits i sis detinguts
La repressió de la policia catalana ha deixat algun cap obert, punts de sutura i porrades a les cuixes -que tot i banyades amb color, couen-. Però també s’han viscut situacions desagradables que han acabat amb detencions, com la d’una militant d’Arran, bocaterrosa, al costat de plaça de Catalunya. El balanç ha estat de 24 ferits i sis detinguts, tots ells republicans. La CUP i Arran, taxatius, han demanat que deixi el càrrec. “Les mateixes persones que l’1-O van defensar les escoles i que avui es mobilitzaven contra el feixisme, han sigut víctimes de la mateixa violència policial per part dels Mossos”, etzibava el diputat Carles Riera. El cupaire afegia, convincent, que “al feixisme se’l combat”. Mentrestant, el CDR incrèdul “han massacrat els nostres”.
Estan massacrant als nostres. DESCONVOQUEM!
Ho pagareu. La història us dirà traïdors @MiquelBuch @QuimTorraiPla @govern
Ajuntament de BCN, Generalitat de Cat., ens fa vergonya que no hagueu denunciat l’entrada d’aquells que només saben fer ús de la violència. Activem #AlertaUltra— CDR Catalunya (@CDRCatOficial) 29 de setembre de 2018
La llista d’errors
I és que si diem que Buch està a la corda fluixa no és només per les porres repartides d’avui. Permetre que la provocació campi pel centre de Barcelona ferint les sensibilitats del republicanisme a només dos dies de l’aniversari del referèndum fa posar en el punt de mira a tota la institució del Govern català. Alguns advertien que la marxa de Jusapol es podria haver desviat fins a Montjuïc -per exemple-. Això, sumat al desallotjament de l’Acampada per la Llibertat de la plaça de Sant Jaume, també contradictòria. Tots aquests errors han quedat apuntats a la llista de retrets que es podrien exposar en la propera crida a la mobilització pacífica i no violenta que faci el govern de la Generalitat ara que arriba la tardor.