L’advocat Gonzalo Boye, que encapçala la defensa del president de la Generalitat a l’exili Carles Puigdemont, ha reclamat al Tribunal Suprem que anul·li el processament que el magistrat instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, va dictar contra Puigdemont per malversació i desobediència. Boye ho ha reclamat en una vista que s’ha celebrat el matí d’aquest dijous, 8 de juny, al Tribunal Suprem, argumentant que cal “conviure amb la reforma legal” impulsada entre ERC i el govern de Pedro Sánchez.
La reforma del Codi Penal va modificar els delictes de malversació i desordres públics i va eliminar la sedició, motiu pel qual l’exconsellera Clara Ponsatí va poder tornar a Catalunya després de cinc anys a l’exili. Boye, que treballa per tal que Carles Puigdemont pugui tornar aviat a Catalunya, argumenta que “l’única forma d’avançar” és anul·lant la interlocutòria de processament i tornar a demanar un suplicatori a l’Eurocambra tant en el cas de Puigdemont com en els de Toni Comín i Clara Ponsatí. L’advocat de tots tres eurodiputats també reclama que s’anul·lin les ordres de detenció a l’Estat espanyol.
D’altra banda, el partit d’extrema dreta Vox, que exerceix d’acusació popular, i que també va recórrer la decisió de Llarena, ha reclamat que el Suprem acusi pel delicte de desordres públics agreujats, tot i que l’instructor ja va descartar-ho en el seu moment. Segons la defensa del partit d’ultradreta, els fets que en la sentència del procés es van considerar sedició es poden “subsumir” en aquest nou delicte, a la vegada que defensa que la malversació es mantingui agreujada tal com va dictar Llarena.
En dues interlocutòries de processament dictades arran de la reforma del Codi Penal, la primera del 12 de gener confirmada el 21 de març de 2023, el magistrat va descartar que es pugui aplicar al cas de Puigdemont el tipus atenuat de malversació i el nou delicte de desordres públics agreujats en substitució de la sedició.