La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha replicat el cap de l’executiu català, Pere Aragonès, després que assegurés que en la defensa de la llengua catalana “no s’hi valen excuses”. “Jo li diria que no s’hi valen excuses i no s’hi valen rebaixes”, ha respost Borràs en una entrevista a SER Catalunya, on ha insistit que cal un acord “el més ampli possible” que sigui “sòlid” i “no generi una alarma social com sí que va generar la modificació de la llei de política lingüística”. Segons la presidenta del Parlament cal “fer front” a la sentència i no “col·laborar per aplicar-la”.
Borràs ha insistit que cal “un corpus legislatiu que expliciti, defensi i protegeixi” el model d’escola catalana, però no creu que això esquivi la sentència. “Si algú creu que amb una operació de caràcter legislatiu nostra impedirà que a uns jutges extraordinàriament polititzats i que dirigeixen les seves energies en aquesta direcció els driblarem, vol dir que no entén la situació de guerra judicial a la que estem fent front”, ha advertit.
Segons la presidenta de la cambra catalana s’ha arribat a aquesta situació per “un cúmul d’errors i despropòsits”. Entre els errors que ha enumerat ha assenyalat el suport a la Llei Celáa, que havia de blindar el català a l’escola, o que no s’hagi aprofitat la “força” dels grups independentistes a Madrid per pressionar. També ha retret a ERC que doni “suport incomprensible” al govern espanyol.
En ser preguntada sobre el balanç que fa del primer any del Govern encapçalat per Aragonès Borràs ha insistit que li calen “dades objectives”, que ha recordat que sortiran de l’auditoria que Junts ha encarregat del nivell de compliment del pacte de govern. De totes maneres, sí que ha criticat que la taula de diàleg no s’està reunint i que no se li poden “acreditar resultats”
Retorn del rei emèrit
Borràs també s’ha referit a la tornada del rei emèrit, que aquest dijous va aterrar a Galícia després de dos anys a Abu Dabi. Tot i que ha apuntat que li “interessen poc els afers de la monarquia”, ha dit que el fet que “un rei corrupte com l’emèrit pugui tornar al seu Estat i que representants democràticament escollits per la ciutadania” com Carles Puigdemont o Toni Comín “hagin d’estar a l’exili és una anomalia profunda d’un país que es diu democràtic”.