Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Borràs: “No tenim cap dret a rendir-nos. El president Puigdemont no s’ha rendit mai. Hem vingut a fer la independència”

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Laura Borràs , ha avisat que ERC “no té prou força en solitari” per negociar a la taula de diàleg. Així ho ha dit en una entrevista al programa ‘Aquí Parlem’ de RTVE, on ha lamentat que l’instrument “es gestés entre dos partits i hagi acabat sent de dos partits”, després que la delegació proposada per JxCat no acabés participant a la reunió perquè incloïa membres de fora de Govern. “Sempre hem de ser més i ara resulta que sent menys aconseguirem coses? Algú pensa que s’arribarà a cap solució sense que hi sigui tot l’independentisme?”, ha demanat. Borràs ha assegurat que el “veto” a JxCat “afavoreix i funciona” al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui “li va bé” que Junts “no hi sigui a la foto”.
Durant l’entrevista Borràs ha insistit en “l’escepticisme” de Junts amb la taula de diàleg però ha remarcat que ells són “lleials” a l’acord de legislatura i que si no hi van ser “és perquè algú va decidir que no hi fossin”. La presidenta del Parlament ha dit que la imatge “afavoreix i funciona per a Sánchez” i ha remarcat que el que caldria ara és “reforçar la part catalana” a la negociació.

Publicitat

La presidenta de Parlament ha descartat que aquest episodi pugui acabar en una crisi de Govern que desemboqui en eleccions i ha dit que només és “una turbulència més”. A més, ha afegit que veient “l’efectivitat” que la taula ha tingut en el passat “no caldria donar-li més importància de la que realment té”. Borràs s’ha mostrat molt crítica amb els resultats de la reunió de la taula d’aquesta setmana, on ha dit que s’hi va veure “massa fotografies”, i s’ha referit a la imatge de Sánchez amb el líder del PSC, Salvador Illa, fent un cafè mentre la negociació estava en marxa. “Per voler dialogar hi ha d’haver alguna cosa més que l’anunci de voler-ho”, ha afegit.

Et pot interessar  L'Eurocambra, sobre l'escó de Comín: "Som i serem respectuosos amb les decisions de les autoritats nacionals i europees"

Medalla d’Honor del Parlament
D’altra banda, Borràs ha justificat que es decidís donar la Medalla d’Honor del Parlament a totes les víctimes de la repressió en la causa general contra l’independentisme. El guardó va aixecar diverses crítiques tant dels contraris a la independència com dels mateixos independentistes, que per una banda van criticar que només es reconegués els represaliats per la causa nacional i no els activistes socials i per altra banda van criticar que el guardó es lliurés mentre la Generalitat actua com a acusació particular en moltes de les causes.

Borràs ha explicat que no volia “posar-se de perfil” davant la situació que viuen els represaliats i diu que encara que alguns dels reconeguts hagin rebutjat la medalla “s’ha visibilitzat que la repressió continua”. “Mentre uns parlen de la taula de diàleg, altres seuen al banc dels acusats i tenen judicis”, ha retret. Segons la presidenta del Parlament, la medalla és “de crítica i autocrítica”

Unitat de l’independentisme
D’altra banda, Borràs també ha insistit que cal recuperar la unitat de l’independentisme. Segons considera, l’Estat “busca i treballa en la repressió per provocar la divisió” i ha demanat ser “prou hàbils per no caure al parany”.

Un dels àmbits on Borràs creu que cal mostrar un front unit és en la negociació dels pressupostos generals de l’Estat, on el suport independentista pot ser clau perquè prosperin. Segons la presidenta del Parlament, cal aprofitar la “posició de força” per negociar els comptes. “Si demanem la unitat aquí, és molt més necessari que la practiquem allà que és on veritablement l’Estat necessita del suport de Catalunya”, ha subratllat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut