La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que seria “un engany” del president Pedro Sánchez no anar a la taula de diàleg entre l’executiu espanyol i català, després d’haver estat en la primera amb el president Quim Torra.
En una entrevista d’Europa Press, ho ha interpretat així irònicament: “Ja no vol seure a la següent, però al mig resultarà que és l’artífex del diàleg”. D’aquesta manera Borràs ha volgut destacar el caràcter del president del Gobierno, que sembla afrontar la taula de diàleg amb un cert desinterès. Per a la també membre de Junts, que no s’hagi anunciat l’assistència de Sánchez reflecteix que no valora aquesta taula, sinó que més aviat la menysprea. Aquest fet sembla haver disgustat a la presidenta del Parlament i es preveu que també pugui fer-ho a l’executiu català, qui de moment està a la primera jornada de treball i convivència a la Vall d’en Bas i no s’ha pronunciat.
Així replica també a ERC, que va demanar a Junts no menysprear la taula: “El meu escepticisme, conegut per tots, està fiablement contrastat amb fets a l’altre costat”, de manera que ha demanat fixar-se més en l’escepticisme del Gobierno. Borràs ha insistit a criticar a Sánchez en afirmar que “quan tu estàs interessat en una cosa i la assumeixes de manera principal, hi acudeixes”, i ha afegit que Junts és escèptic sobre una taula que hauria de ser directament de negociació. D’aquesta manera, Borràs ha donat a entendre la posició del partit liderat per Jordi Sànchez.
Realisme i no marcar dates
“La independència només la imagino de manera unilateral, perquè soc realista i veig quin és l’Estat” que el Govern té al davant, ha defensat Borràs, que ja ha expressat part del seu escepticisme amb la taula de diàleg. A més ha recordat que és Junts, no només ella, qui creu que la independència només podrà ser unilateral en un context com el d’ara: “L’unilateralitat és la porta de sortida que queda mentre les condicions siguin aquestes que marca l’Estat espanyol”.
En canvi, no veu realista que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi desitjat aquesta setmana que al 2030 ja hi hagi hagut un referèndum, perquè “posar dates a una qüestió que en aquest moment, a més, es fia a una taula de diàleg no és gaire realista”. Segons Borràs, la unilateralitat queda legitimada quan “de manera reiterada hi ha una part del territori que el que vol i demana és un referèndum que no es concedeix”.
“L’independentisme creix però, elecció rere elecció, creix en el costat de l’Estat la repressió i el no oferir solucions”, ha advertit.
Pensar en la comunitat internacional
La presidenta ha demanat a l’independentisme reflexionar sobre la imatge internacional que dona si el món interpreta que ja no hi ha conflicte perquè existeixen indults i una taula de diàleg, perquè, en canvi, “el mateix dia que t’indulten t’embarguen”. Així, la presidenta del Parlament podria haver fer referència al requeriment del Tribunal de Cuentas, que va causar que l’Institut Català de Finances finalment decidís avalar les finances dels alts càrrecs del govern entre 2011 i 2017.
“La comunitat internacional no entén que nosaltres puguem emetre un missatge dient que està funcionant un diàleg que no s’està produint”, ha avisat, perquè ho considera que no afavoreix l’independentisme. A mesura que la pandèmia ho permeti, Borràs preveu viatjar a parlaments del món que l’han convidada, com els del Canadà, el Regne Unit i Flandes, on explicarà “la situació real” que es viu al Parlament.